Ο Fernando Alonso μαζί με τον Charles Leclerc ήταν τα θύματα της πρώτης στροφής στον αγώνα του Βελγικού GP, καθώς ο Nico Hulkenberg “έχασε” τα φρένα στο τέλος της ευθείας εκκίνησης για την στροφή La Source με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στον οδηγό της McLaren και αυτός με τη σειρά του στον οδηγό της Sauber.

Στις δηλώσεις του μετά τον αγώνα ο 37-χρονος Ισπανός ήταν πολύ επικριτικός προς τον οδηγό της εργοστασιακής ομάδας της Renault, λέγοντας:

Και πάλι ένα πολύ μεγάλο λάθος στο σημείο πέδησης. Την τελευταία φορά ο Romain πήρε αποκλεισμό από τον επόμενο αγώνα. Αυτή τη φορά να δούμε. Είναι δύσκολο να καταλάβεις πώς μπορείς να χάσεις τόσο πολύ το σημείο φρεναρίσματος, φτάνεις με ταχύτητα όπου είναι αδύνατο να πάρεις την στροφή.

Το θετικό είναι ότι και οι τρεις είμαστε εντάξει, συμπεριλαμβανομένου του Charles. Πέταξα πάνω από το αυτοκίνητό του, και το Halo ήταν πολύ καλό να το έχουμε σήμερα. Νομίζω ότι γι ‘αυτόν βοήθησε, κοιτάζοντας το replay. Hμουν σίγουρα ευτυχής που είχα το Halo, δεν χρειάζεται να αποδείξουμε ότι είναι καλό να το έχουμε.

Ο Alonso και ο Hulkenberg κλήθηκαν να δουν τους αγωνοδίκες μετά τον αγώνα για να συζητήσουν το περιστατικό. Οι τελευταίοι αποφάσισαν να τιμωρήσουν τον Hulkenberg, θεωρώντας τον υπεύθυνο για τον εμβολισμό του Alonso, με 10 θέσεις ποινή στην εκκίνηση του επόμενου αγώνα (Monza) και 3 βαθμούς ποινής στην αγωνιστική του άδεια.

Ακόμα, ο Bottas τιμωρήθηκε με 5 δευτερόλεπτα στον τελικό του χρόνο για την επαφή που είχε με τον Sirotkin στην εκκίνηση, καθώς και με 2 βαθμούς ποινής στην αγωνιστική του άδεια. Η τελική κατάταξη, όμως, δεν αλλάζει γιατί ο Φινλανδός τερμάτισε 7 δευτ. μπροστά από τον Perez.