Τον περασμένο Ιούνιο η VW ανακοίνωσε πως αύξησε το μερίδιό της στην καλιφορνέζικη εταιρία τεχνολογίας QuantumScape Corporation για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των solid-state μπαταριών, ώστε να περάσουν το συντομότερο δυνατόν στην αγορά.

Τώρα η γερμανική εταιρία δήλωσε πως οι μπαταρίες στερεού τύπου θα περάσουν στη παραγωγή το 2025.

Η Volkswagen θα επενδύσει 100 εκατ. δολάρια στην QuantumScape, η οποία ιδρύθηκε το 2010 και κατέχει περισσότερα από 200 διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αφορούν την τεχνολογία των solid-state μπαταριών.

Με την Audi να σκέφτεται ήδη τις συγκεκριμένες μπαταρίες, αυτές θα αντικαταστήσουν τις μπαταρίες ιόντων-λιθίου, έχοντας μικρότερο μέγεθος, αλλά συνάμα πενταπλάσια αυτονομία. Αντί για υγρό ηλεκτρολύτη, που χρησιμοποιούν οι μπαταρίες νικελίου-υδριδίου και ιόντων-λιθίου, διαθέτουν έναν στερεό κεραμικό ή πολυμερή ηλεκτρολύτη.

Οι περισσότερες μπαταρίες ιόντων-λιθίου χρειάζονται 20 με 30 λεπτά σε ταχυφορτιστή, για να γεμίσουν στο 80%, προσφέροντας μια αυτονομία -στην καλύτερη- 350 χλμ. Οι νέες μπαταρίες θα μειώνουν τον χρόνο φόρτισης σε όσο χρόνο διαρκεί η πλήρωση του ρεζερβουάρ ενός αυτοκινήτου με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Για παράδειγμα η αυτονομία του e-Golf με τη χρήση solid-state μπαταριών θα μπορούσε να αυξηθεί στα 750 χλμ, υπερδιπλάσια από τα 300 που έχει σήμερα το μοντέλο.