Η Canatu μια φινλανδική εταιρεία πρόσφατα κέρδισε το βραβείο “Concept cars” στον διαγωνισμό Automotive Brand Contest 2018, μια και παρουσίασε την επαναστατική οθόνη 3D Touch Surface.

Πρόκειται για μια τρισδιάστατη οθόνη αφής που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Continental AG και διαθέτει ενεργή απτική ανατροφοδότηση, ανίχνευση πίεσης, όπως και τοπογραφικά στοιχεία που καθοδηγούν τα δάχτυλα του χρήστη. Η εταιρία δηλώνει πως η οθόνη της παρέχει καλύτερη εμπειρία χρήσης, ενώ παράλληλα επιτρέπει την “τυφλή” λειτουργία, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ασφάλεια μιας και ελαχιστοποιεί την απόσπαση του οδηγού.

Παράλληλα η νέα οθόνη προσφέρει νέους βαθμούς ελευθερίας στον σχεδιασμό, δίνοντας την δυνατότητα στις αυτοκινητοβιομηχανίας να μπορούν να τοποθετούν τέτοιες οθόνες σχεδόν παντού μέσα στο αυτοκίνητο. Το 3D Touch Cockpit συνδυάζει διαφανείς τρισδιάστατους αισθητήρες αφής που μπορούν να τοποθετηθούν κάτω από οθόνες, πλαστικό, γυαλί, δέρμα ή υφασμάτινες επιφάνειες.

Το Canatu υποστηρίζει πως μπορεί να δημιουργήσει ελαφριά τρισδιάστατα χειριστήρια αφής για τον έλεγχο των ηλεκτρικών παραθύρων, των καθρεφτών και των καθισμάτων, τρισδιάστατα κουμπιά και διακόπτες για το τιμόνι, απτικές τρισδιάστατες περιοχές ελέγχους για μείωση της απόσπασης προσοχής του οδηγού, καθώς και οθόνες που παραμένουν “κρυφές” μέχρι να χρειαστούν.

Το βέβαιο είναι πως η συγκεκριμένη τεχνολογία θα περάσει στη παραγωγή και τα μελλοντικά αυτοκίνητα θα επωφελούνται από αυτή.