Μπορεί να σταθεί η Tesla χωρίς τον Elon Musk;

Σχετικά άρθρα

Μετά την μήνυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) κατά του Elon Musk, η μετοχή της Tesla υποχώρησε κατά σχεδόν 14%, κάτι που μεταφράζεται πως η περιουσία του Musk μειώθηκε κατά περίπου 1,2 δισ. δολάρια και πλέον αυτή υπολογίζεται στα περίπου 20 δισ. δολάρια, χαρίζοντάς του την 47η θέση στην κατάταξη των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο.

Στις 7 Αυγούστου, ο Musk, έγραψε στο Twitter ότι σκέφτεται να ιδιωτικοποιήσει την εταιρεία των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στην τιμή των 420 δολαρίων ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε premium 20%. “Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη”, προσέθετε. Η ανακοίνωση έστειλε τη μετοχή της Tesla 6% υψηλότερα εκείνη την ημέρα.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τη μήνυση της SEC, “ο Musk δεν είχε συζητήσει, ούτε καν επιβεβαιώσει, τους βασικούς όρους της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της τιμής, με οποιαδήποτε πιθανή πηγή χρηματοδότησης.” Η μήνυση αξιώνει σημαντικές κυρώσεις εναντίον του 47χρονου Musk, συμπεριλαμβανομένης της καθαίρεσής του από τη θέση του επικεφαλής ή του διευθυντή εισηγμένης επιχείρησης, κάτι που υποθετικά περιλαμβάνει και την Tesla.

O Musk απάντησε στους ισχυρισμούς μέσω e-mail.

Αυτή η αδικαιολόγητη ενέργεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με αφήνει βαθιά λυπημένο και απογοητευμένο. Πάντα ενεργώ με γνώμονα την αλήθεια, τη διαφάνεια και το καλύτερο συμφέρον των επενδυτών. Η ακεραιότητα είναι η πιο σημαντική αξία στη ζωή μου και τα γεγονότα θα δείξουν ότι ποτέ δεν άλλαξε αυτό.

Δημοσιεύματα θέλουν τον Musk να απορρίπτει έναν συμβιβασμό που του πρόσφερε η SEC ώστε να μην προχωρήσει σε μήνυση εναντίων του. Η Tesla θα πλήρωνε ένα χρηματικό πρόστιμο, δεν θα παραδεχόταν καμία ενοχή, αλλά ο Musk θα έπρεπε να παραιτηθεί από την θέση του προέδρου και του CEO για δύο χρόνια, με την Tesla να όριζε δύο ανεξάρτητα άτομα στις θέσεις αυτές.

Ο Musk δεν συμφώνησε επειδή αισθάνθηκε ότι δεν θα ήταν ειλικρινής στον εαυτό του και ότι δεν θα μπορούσε να ζήσει με την ιδέα που είχε συμφωνήσει να δεχτεί έναν διακανονισμό για κάτι που ο ίδιος δεν πιστεύει πως ήταν λάθος.

Τα τελευταία νέα της Πέμπτης έρχονται σε μια ήδη ταραχώδη χρονιά για τον Musk. Στις 17 Σεπτεμβρίου, κατηγορήθηκε για δυσφήμιση από Βρετανό εξερευνητή σπηλαίων που συμμετείχε στην προσπάθεια διάσωσης παγιδευμένων μαθητών σε σπήλαιο της Ταϊλάνδης το καλοκαίρι. Ο Musk είχε υπαινιχθεί στο Twitter, χωρίς στοιχεία, ότι ο άντρας ήταν παιδεραστής.

Το έτος ξεκίνησε σε πολύ πιο σταθερό έδαφος. Τον Ιανουάριο, η Tesla ανακοίνωσε ένα δεκαετές πρόγραμμα αποζημίωσης για τον Musk που θα συνδέεται με την απόδοση και που μπορεί να του αποφέρει περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Με τις νέες εξελίξεις, είναι απίθανο να καταφέρει να δει τέτοιο ποσό.

Μπορεί να υπάρξει Tesla χωρίς τον Musk;

Είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστεί κανείς την Tesla χωρίς τον Elon Musk – τον πρόεδρό της, τον διευθύνοντα σύμβουλο, τον μεγαλύτερο μέτοχο και τη δημόσια εικόνα της.

Αλλά η μήνυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την Πέμπτη έθεσε ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της εκτελεστικής εξουσίας στην εταιρεία καθαρής ενέργειας, στέλνοντας τις μετοχές σε σπειροειδή κάθοδο. Η Επιτροπή κατηγορεί τον Musk, 47 ετών σήμερα, για παραπλάνηση των επενδυτών με το περίφημο tweet του στις 7 Αυγούστου και επιδιώκει να του απαγορεύσει να παραμείνει ως διευθυντής ή αξιωματούχος.

Η πιθανότητα αυτή, όσο και αν είναι μακρινή, πλήττει την εταιρεία κατά τις τελευταίες μέρες ενός δύσκολου τριμήνου και είναι πιθανό να ενδυναμώσει τις ανησυχίες για την έλλειψη ενός επικεφαλής της επιχείρησης ή ενός σαφούς ν.2 στην Tesla. Αυτό το Σαββατοκύριακο υποτίθεται ότι ήταν ένα εορταστικό ορόσημο, με εκατοντάδες Model 3 τελικά να βρίσκουν το δρόμο τους προς τους πελάτες στα κέντρα διανομής σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς η εταιρεία έκανε μια τελική ώθηση για να επιτύχει βιώσιμα κέρδη. Αλλά για άλλη μια φορά, το δράμα γύρω από τον Musk βρίσκεται στο επίκεντρο.

Αν ο Elon Musk παραιτηθεί ή δεν είναι ο διευθύνων σύμβουλος, η Tesla είναι μια εταιρεία που θα είναι κατά βάση διαφορετική και θα είναι λιγότερο ελκυστική για εμάς,

δήλωσε ο Ross Gerber, γενικός διευθυντής της Gerber Kawasaki στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

Υπάρχουν 50-50 πιθανότητες ο Musk να απομακρυνθεί ως CEO, αλλά υπάρχει 95% πιθανότητα να παραμείνει στην εταιρεία. Νομίζω ότι η μήνυση της SEC έχει φοβίσει ανθρώπους. Αυτό μπορεί να δώσει στο διοικητικό συμβούλιο την επιλογή να βάλει το Musk σε έναν οραματιστικό ρόλο. Οι μέτοχοι θέλουν να παραμείνει ως οραματιστής.

δήλωσε ο Gene Munster της Loup Ventures.

Χωρίς τον Elon, ο Tesla θα είναι μια αυτοκινητοβιομηχανία με χρέος που θα καίει έναν τόνο μετρητών. Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για τη μετοχή της Tesla, επειδή η Tesla θα συνεχίσει να αποκτά πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές.

Ως δυνητικός επενδυτής, θα ρωτούσα τον εαυτό μου. Θέλεις πραγματικά να επενδύσεις σε αυτή την εταιρεία χωρίς το Elon Musk; Προσωπικά, νομίζω  ότι θα ήταν πολύ επικίνδυνο να το πράξουμε

δήλωσε ο David Whiston, αναλυτής της  Morningstar Inc. στο Σικάγο.

Το διοικητικό συμβούλιο της Tesla ισχυρίστηκε ότι έχει “πλήρως εμπιστοσύνη στο Elon Musk, στην ακεραιότητά του και στην ηγεσία του στην εταιρεία”.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Tesla απολύει πάνω από το 10% των εργαζομένων της σε όλο τον κόσμο

Η Tesla θα απολύσει πάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού της παγκοσμίως, σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα της εταιρείας, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη...

Νέα bucket καθίσματα για το Tesla Model S Plaid

Η Tesla πρόσθεσε νέα bucket μπροστινά καθίσματα στο Model S Plaid, με τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται από τις αρχές του μήνα να εξοπλίζονται με...