Αυτή η γρατζουνιά ήταν η αιτία να βγει “ολική” μια Lotus Elise

Σχετικά άρθρα

Στις περισσότερες των περιπτώσεων όταν παθαίνει μια μικρή ζημιά το αυτοκίνητο σου πηγαίνεις στο φανοποιείο της επιλογής σου, για να αντικαταστήσει ή να επιδιορθώσει το σημείο. Φυσικά θα προτιμούσες να αφήσεις το πορτοφόλι σου ανέπαφο, αλλά σε κάθε περίπτωση τα έξοδα επισκευής συχνά δεν είναι υπερβολικά παράλογα. Ωστόσο, σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, ένα τέτοιο ηλίθιο λάθος μπορεί να σημαίνει και το τέλος του αυτοκινήτου σου.

Ο Philip Kingston, ένας Αμερικανός και ιδιοκτήτης αυτής της καφέ Lotus Elise πρόσφατα βίωσε το τελευταίο σενάριο, όταν πήγε το αυτοκίνητό του για μια επισκευή στον μπροστινό προφυλακτήρα του. Το συνεργείο έκανε μια εκτίμηση του κόστους, το οποίο έδωσε στη συνέχεια στον ιδιοκτήτη για να δει αν πράγματι ήθελε να αποκαταστήσει τη ζημιά. Όταν ο Kingston είδε τον τελικό λογαριασμό, ο -πλέον πρώην- ιδιοκτήτης σίγουρα θα έπαθε πανικό και ταραχή, καθώς το νούμερο που αναγραφόταν άγγιζε τα 19.000 δολάρια!

Η ασφαλιστική εταιρεία του ιδιοκτήτη αποφάσισε να μην καλύψει την ζημιά και κατέληξε να αγοράζει το αυτοκίνητο από αυτόν για 33.000 δολάρια, και να το βγάλει μετά σε δημοπρασία στο eBay.

Ο λόγος που μια φαινομενικά αρκετά απλή επισκευή όπως αυτή, μπορεί τελικά να είναι τρομερά ακριβή είναι αρκετά απλός. Η Lotus Elise δεν έχει έναν συνηθισμένο μπροστινό προφυλακτήρα, καπό ή πλευρικά πλαίσια. Αντ ‘αυτού, το αυτοκίνητο αποτελείται από λεγόμενα “clamshells”. Αυτό σημαίνει ότι τόσο το μπροστινό όσο και το πίσω μέρος του αυτοκινήτου αποτελούνται από ένα μεγάλο, δαπανηρό κομμάτι φύλλου μετάλλου.

Έτσι, το “clamshell” που χρειάστηκε για την Elise κόστιζε στις Η.Π.Α. 5.000 δολάρια, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος εργασίας, το οποίο όπως ξέρεις στην Αμερική είναι εξαιρετικά μεγάλο. Και κάπως έτσι η εκτίμηση για την επισκευή γίνεται πολύ πιο λογική. Το σπάνιο χάλκινο χρώμα ήταν επίσης ένα ζήτημα, καθώς για να βαφτεί το καινούργιο “clamshell” θα χρειαζόταν αρκετό υλικό, και φυσικά κόστος εργασίας

Αν και η ζημιά είναι ελάχιστη, παρόλα αυτά είναι υπεύθυνη για την σημαντική πτώση της αξίας σε σχέση με οποιοδήποτε άλλη Elise του 2005. Το αυτοκίνητο κατ’άλλα είναι άψογο, παρότι έχει διανύσει 110.133 χλμ., με τα 24.000 δολάρια που πουλήθηκε στο eBay να είναι περίπου 6.000 δολάρια λιγότερο από την αξία της αγοράς.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τα ευρωπαϊκά λιμάνια γεμίζουν με απούλητα αυτοκίνητα

Χιλιάδες αυτοκίνητα είναι σήμερα σταθμευμένα σε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια, πολλά από τα οποία προέρχονται από την Κίνα. Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μισθώσει μεγάλες εκτάσεις σε...