Οι επικεφαλής των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στον Λευκό Οίκο

Σχετικά άρθρα

Την ερχόμενη Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, οι επικεφαλής των Volkswagen, BMW και Daimler θα βρεθούν στον Λευκό οίκο προκειμένου να συζητήσουν ζητήματα εμπορικής πολιτικής.

Το παρόν θα δώσουν ο CEO του VW Group, Herbert Diess, ο CEO της Daimler, Dieter Zetsche και ο επικεφαλής παραγωγής της BMW Oliver Zipse. Οι τρεις τους θα λάβουν μέρος στη συνάντηση, μαζί με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross και τον Εκπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ (USTR), Robert Lighthizer. Στη συνάντηση δεν αναμένεται να παρευρεθεί κάποιο άλλο στέλεχος ευρωπαϊκής εταιρείας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παραμένει άγνωστο εάν το παρόν θα δώσει και ο Donald Trump.

Την περασμένη Τετάρτη ο Donald Trump είπε πως η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων, μετά την απόφαση της General Motors αυτή την εβδομάδα να κλείσει επτά εργοστάσια στις ΗΠΑ και να απολύσει εργαζομένους. Σύμφωνα με τον Trump, η επιβολή τέτοιων δασμών θα δώσει ώθηση στην αμερικανική παραγωγή. Επισήμανε επίσης πως θα είχαν αποτρέψει το κλείσιμο αμερικανικών εργοστασίων από τη General Motors.

Η ανησυχία των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών και δη των γερμανικών οι οποίες σε περίπτωση δασμών, θα δουν τις αυξημένες πωλήσεις τους στις ΗΠΑ να υποχωρούν. Σύμφωνα με αναλυτές, εάν επιβληθούν οι δασμοί, οι Αμερικάνοι καταναλωτές θα στραφούν σε φθηνότερες εναλλακτικές, δηλαδή σε μοντέλα που κατασκευάζονται σε αμερικανικό έδαφος. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η γερμανική οικονομία να χάσει 0,3 με 0,4 ποσοστιαίες μονάδες από τους ρυθμούς ανάπτυξης του 2019.

Στόχος των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανικών είναι να επιχειρήσουν να πείσουν την αμερικανική κυβέρνηση για την πολύτιμη προσφορά τους στην αμερικανική οικονομία. Ο αριθμός των οχημάτων, που έχουν κατασκευάσει σε αμερικανικό έδαφος έχει τετραπλασιαστεί σε σχέση με το 2009 στα 804.200 οχήματα το 2017 ή το 7,4% της συνολικής παραγωγής των ΗΠΑ.

Μέσα στην εβδομάδα η BMW ανακοίνωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να κατασκευάσει δεύτερο εργοστάσιο στις ΗΠΑ, ενώ η VW εξετάζει και αυτή τη δημιουργία ενός νέου εργοστάσιου που θα αναλάβει την παραγωγή των ηλεκτρικών της μοντέλων για την αγορά των ΗΠΑ.

Η ιδέα για απευθείας συνομιλίες με τις αυτοκινητοβιομηχανίες είναι αποτέλεσμα της απογοήτευσης της Ουάσιγκτον για τους πολύ αργούς ρυθμούς και την απουσία προόδου στις διαπραγματεύσεις με τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέλαβε την κίνηση αυτή ως απόπειρα από μέρους του Αμερικανού προέδρου να παρακάμψει την επίσημη διαδικασία διαλόγου ανάμεσα στην επίτροπο Εμπορίου Cecilia Malmstrom και στον Εκπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ (USTR), Robert Lighthizer.

Η γερμανική κυβέρνηση από την πλευρά της θεώρησε ότι η συνάντηση αυτή μπορεί να έχει σκοπό ο Λευκός Οίκος να συγκεντρώσει πληροφορίες από τους επικεφαλής των αυτοκινητοβιομηχανιών για να τις χρησιμοποιήσει κατόπιν στις συνομιλίες των ΗΠΑ με την ΕΕ για το εμπόριο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν σήμερα φόρο εισαγωγής 2,5% στα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Ε.Ε. Αντίστοιχα η Ε.Ε επιβάλει φόρο 10% στα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και εισάγονται στα εδάφη της.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η AC Schnitzer βελτιώνει την BMW X5 facelift

Ο βελτιωτικός οίκος AC Schnitzer παρουσιάζει το νέο bodykit που ετοίμασε για την ανανεωμένη BMW X5. Αυτό αποτελείται spoiler στον μπροστινό προφυλακτήρα, αεροτομή, φουσκώματα...

Η Renegade Design βελτιώνει τη νέα BMW Σειρά 5

Η Renegade Design είναι ένας βελτιωτικός οίκος με έδρα το Ντουμπάι και έχει προσφέρει ένα bodykit για τη νέα γενιά της BMW 5 Series. https://youtu.be/mJN_poHtpLs Το...