O Trump απειλεί ξανά με δασμούς λόγω της GM

Σχετικά άρθρα

Για ακόμη μια φορά ο Donald Trump απειλεί να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της General Motors ότι θα προβεί σε κλείσιμο εργοστασίων και περικοπές 14.000 θέσεων εργασίας στην αγορά της Βορείου Αμερικής.

Με tweet του, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι εξετάζονται δασμοί ύψους 25% σε όλα τα αυτοκίνητα, που κατασκευάζονται εκτός ΗΠΑ, προσθέτοντας μάλιστα ότι εάν αυτοί είχαν ήδη τεθεί σε ισχύ θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει το κλείσιμο των εργοστασίων της GM. Παράλληλα προειδοποίησε για αύξηση στους δασμούς, που ισχύουν ήδη, στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Κίνα.

Οι νέες απειλές, που στρέφονται σε μεγάλο βαθμό κατά της Γερμανίας, συνολικά της Ε.Ε., αλλά και συμμάχων του στην Ασία, όπως η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα, έρχονται την ώρα που ο Trump ετοιμάζεται να συναντήσει τους ομολόγους του από τις 20 κορυφαίες ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες (G20). Το μεγαλύτερο πλήγμα εκτιμάται ότι θα δεχθεί η γερμανική οικονομία. Σύμφωνα με αναλυτές, εάν επιβληθούν οι δασμοί, οι Αμερικάνοι καταναλωτές θα στραφούν σε φθηνότερες εναλλακτικές, δηλαδή σε μοντέλα που κατασκευάζονται σε αμερικανικό έδαφος. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η γερμανική οικονομία να χάσει 0,3 με 0,4 ποσοστιαίες μονάδες από τους ρυθμούς ανάπτυξης του 2019.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της GM να σταματήσει την παραγωγή σε εργοστάσια των ΗΠΑ και του Καναδά έχει εξοργίσει τον πολιτικό κόσμο και στις δύο χώρες. Για τον Trump η εξέλιξη συνιστά μεγάλη ήττα, καθώς είχε προσδιορίσει την αναζωογόνηση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ως μία από τις προτεραιότητες της διακυβέρνησής του.

Όπως έγραψε σε tweet του:

Αν η GM δεν θέλει να κρατήσει τις θέσεις εργασίας της στις ΗΠΑ, θα έπρεπε να επιστρέψει τη διάσωση των $11,2 δισ. που χρηματοδοτήθηκε από τους Αμερικανούς φορολογουμένους.

Την περασμένη Τρίτη, ο Trump είχε προειδοποιήσει ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει την περικοπή των επιδοτήσεων προς την General Motors.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Υποχώρησαν κατά 5,2% οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Μάρτιο

Μειωμένες κατά 5,2% ήταν οι πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα πουλήθηκαν 1.031.875 νέα αυτοκίνητα έναντι 1.089.017 τον Μάρτιο του 2022,...

Γερμανία: Κόπηκαν οι επιδοτήσεις, μειώθηκαν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών

Ο απότομος τερματισμός των κρατικών επιδοτήσεων είχε ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να μειωθούν κατά 14,1% στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο του έτους,...