Έχουν περάσει περισσότερα από 40 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της Αργεντινής το 1976 και ένα δικαστήριο της χώρας, έκρινε ένοχα δύο πρώην στελέχη της Ford.

Γυρίζοντας 34 χρόνια πίσω, το 1984, επί Προεδρίας Ραούλ Αλφονσίν, συστάθηκε η Εθνική Επιτροπή για την Εξαφάνιση Προσώπων, για τη διερεύνηση των απαγωγών επί δικτατορίας, καταγράφοντας 8.961 αγνοούμενους. Άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέβασαν τον αριθμό των αγνοουμένων στους 30.000, ενώ σήμερα οι αρχές της Αργεντινής κάνουν λόγο για 13.000 εξαφανισμένους.

Τρεις από αυτούς τους εξαφανισμένους ήταν συνδικαλιστές-εργάτες του εργοστασίου της Ford. Οι σωροί τους δεν βρέθηκαν ποτέ. Οι συνάδελφοί τους θέλησαν να αποδώσουν δικαιοσύνη και το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Pedro Muller (86 χρονών σήμερα) και τον Hector Sibilla (91 χρονών σήμερα).

Ο Muller ήταν δεύτερος στην ιεραρχία της Ford Αργεντινής την εποχή εκείνη, ενώ ο Sibilla ήταν υπεύθυνος ασφαλείας του εργοστασίου, ο οποίος αργότερα και έως το 2004 εργάστηκε στην Πρεσβεία της Αμερικής στο Μπουένος Άιρες.

Ο Muller καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης, ενώ ο Sibilla σε 12 χρόνια. Επίσης ο στρατηγός Santiago Riveros (94 χρονών σήμερα), αρχηγός του 4ου τάγματος του στρατού τότε, καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκισης.

Οι κατηγορίες που αντιμετώπισαν αφορούσαν τον βασανισμό 24 εργατών στο εργοστάσιο της Ford, που βρισκόταν στο General Pacheco, στην επαρχία του Μπουένος Άιρες, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Τα στελέχη της Ford κατηγορούνται ότι εγκατέστησαν στο εσωτερικό του εργοστασίου κέντρο κράτησης και βασανιστηρίων, και ότι στοχοποίησαν τους συνδικαλιστές ως “εσωτερικούς εχθρούς” για να δικαιολογήσουν τις διώξεις εναντίον τους. Επίσης κατηγορήθηκαν πως παρείχαν φωτογραφίες, διευθύνσεις και άλλα προσωπικά δεδομένα των θυμάτων σε άτομα της δικτατορίας, προκειμένου να τους διευκολύνουν τις απαγωγές τους. Και οι τρεις αρνήθηκαν τις κατηγορίες.