Στη φυλακή πρώην στελέχη της Ford στην Αργεντινή

Σχετικά άρθρα

Έχουν περάσει περισσότερα από 40 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της Αργεντινής το 1976 και ένα δικαστήριο της χώρας, έκρινε ένοχα δύο πρώην στελέχη της Ford.

Γυρίζοντας 34 χρόνια πίσω, το 1984, επί Προεδρίας Ραούλ Αλφονσίν, συστάθηκε η Εθνική Επιτροπή για την Εξαφάνιση Προσώπων, για τη διερεύνηση των απαγωγών επί δικτατορίας, καταγράφοντας 8.961 αγνοούμενους. Άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέβασαν τον αριθμό των αγνοουμένων στους 30.000, ενώ σήμερα οι αρχές της Αργεντινής κάνουν λόγο για 13.000 εξαφανισμένους.

Τρεις από αυτούς τους εξαφανισμένους ήταν συνδικαλιστές-εργάτες του εργοστασίου της Ford. Οι σωροί τους δεν βρέθηκαν ποτέ. Οι συνάδελφοί τους θέλησαν να αποδώσουν δικαιοσύνη και το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Pedro Muller (86 χρονών σήμερα) και τον Hector Sibilla (91 χρονών σήμερα).

Ο Muller ήταν δεύτερος στην ιεραρχία της Ford Αργεντινής την εποχή εκείνη, ενώ ο Sibilla ήταν υπεύθυνος ασφαλείας του εργοστασίου, ο οποίος αργότερα και έως το 2004 εργάστηκε στην Πρεσβεία της Αμερικής στο Μπουένος Άιρες.

Ο Muller καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης, ενώ ο Sibilla σε 12 χρόνια. Επίσης ο στρατηγός Santiago Riveros (94 χρονών σήμερα), αρχηγός του 4ου τάγματος του στρατού τότε, καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκισης.

Οι κατηγορίες που αντιμετώπισαν αφορούσαν τον βασανισμό 24 εργατών στο εργοστάσιο της Ford, που βρισκόταν στο General Pacheco, στην επαρχία του Μπουένος Άιρες, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Τα στελέχη της Ford κατηγορούνται ότι εγκατέστησαν στο εσωτερικό του εργοστασίου κέντρο κράτησης και βασανιστηρίων, και ότι στοχοποίησαν τους συνδικαλιστές ως “εσωτερικούς εχθρούς” για να δικαιολογήσουν τις διώξεις εναντίον τους. Επίσης κατηγορήθηκαν πως παρείχαν φωτογραφίες, διευθύνσεις και άλλα προσωπικά δεδομένα των θυμάτων σε άτομα της δικτατορίας, προκειμένου να τους διευκολύνουν τις απαγωγές τους. Και οι τρεις αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Onvo: Η νέα μάρκα ηλεκτρικών της Nio, πρώτο μοντέλο “αντίπαλος” του Tesla Model Y

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nio, William Li, επιβεβαίωσε ότι η εταιρία του ετοιμάζει μια ένα υπο-μάρκα αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, η οποία θα ονομάζεται Onvo...

Ουάσιγκτον: Αντιμέτωποι με περιοριστές ταχύτητας οι οδηγοί που παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας

Οι αρχές της Ουάσιγκτον αποφάσισαν να επιτρέψουν την τοποθέτηση περιοριστών ταχύτητας στα αυτοκίνητα των οδηγών εκείνων που έχουν καταδικαστεί για σοβαρές παραβάσεις υπερβολικής ταχύτητας. Σύμφωνα...

Η κινεζική Chery συζητά με την Ιταλία για εργοστάσιο

Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Chery στο πλαίσιο των προσπαθειών της πρώτης να προσελκύσει μια μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία, εκτός της...
Autoblog.gr