Πριν ένα μήνα, η Waymo, η εταιρία της Google που αναπτύσσει αυτόνομη τεχνολογία ανακοίνωσε πως ξεκινά την υπηρεσία Waymo One, την πρώτη εμπορικά διαθέσιμη υπηρεσία μεταφοράς επιβατών με τα αυτόνομα αυτοκίνητα της. Η υπηρεσία αρχικά προσφέρεται στο Φοίνιξ της Αριζόνα των ΗΠΑ, και πρόκειται ουσιαστικά για μια υπηρεσία τύπου Uber και Lyft, με την διαφορά πως ο στόλος των ταξί θα αποτελείται από αυτόνομα αυτοκίνητα.

Οι κάτοικοι τις Αριζόνα, όμως, φαίνεται ότι δεν υποδέχτηκαν με πολύ ενθουσιασμό την εν λόγω υπηρεσία, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 21 περιστατικά με άτομα να έχουν επιτεθεί στα αυτόνομα οχήματα της εταιρίας, με αρκετά εξ’αυτών να αφορούν το σκίσιμο των ελαστικών και τη ρίψη πετρών στα Chrysler Pacifica.

Εκτός από τις φυσικές επιθέσεις εναντίον των Pacifica, κάποιοι προσπάθησαν να “ξεγελάσουν” την τεχνητή νοημοσύνη των αυτοκινήτων, σταματώντας ξαφνικά μπροστά από τα οχήματα της Waymo ή κάνοντας ελιγμούς στη λωρίδα τους. Ένας άνδρας, που η τοπική αστυνομία περιέγραψε ως “πολύ μεθυσμένος”, αποφάσισε να σταθεί μπροστά από ένα αυτόνομο αυτοκίνητο γιατί δεν του άρεσε πλέον στη γειτονιά του, και αυτό ακινητοποιήθηκε.

Φαίνεται, όμως, ότι το σχέδιο λειτούργησε και η Waymo αποφάσισε να κατευθύνει τα οχήματά της αλλού. Μέχρι στιγμής, η Waymo έχει αποφασίσει να μην καταγγείλει οποιοδήποτε περιστατικό εναντίον αυτών που τα έκαναν, καθώς ανησυχεί ότι οποιαδήποτε δίωξη θα μπορούσε να διακόψει την υπηρεσία των αυτόνομων οχημάτων της στην Αριζόνα.