Ο Irvine αγωνίστηκε για τη Ferrari από το 1996 έως το 1999, κατακτώντας και τις τέσσερις νίκες του στην τελευταία του σεζόν με την ιταλική ομάδα, όταν πρακτικά ήταν ο πρώτος οδηγός της Scuderia μετά το ατύχημα και το σπασμένο πόδι του Michael Schumacher στο Silverstone. Το 2000 πήγε Jaguar και μετά από τρεις μέτριες σεζόν με την τελευταία, αποσύρθηκε από την Formula 1 το 2002.

Ο πρώην πιλότος των Jordan, Ferrari και Jaguar, μιλώντας σε τελευταία του συνέντευξη στο BBC Βόρειας Ιρλανδίας ήταν πολύ καυστικός για οτιδήποτε αφορά την Formula 1, λέγοντας καταρχάς ότι πλέον δεν παρακολουθεί F1 επειδή έχει γίνει πολύ βαρετή:

Είναι πολύ σύνθετη, καθόλου ωμή και πάρα πολύ τέλεια. Όταν κάνεις λάθος, δεν πληρώνεις κάποιο τίμημα. Η F1 απλά έχει γίνει ασφαλέστερη, κάτι που είναι καλό, αλλά έχει πάρει άλλα πράγματα πάρα πολύ μακριά. Βλέπεις πρόοδο, μόνο για την πρόοδο, την πρόοδο μέχρι να φτάσουμε να λέμε “Που καταλήξαμε εδώ;” Και νομίζω ότι έχουμε καταλήξει σε κάτι λίγο ευαίσθητο και όχι τόσο ενδιαφέρον.

Συνεχίζοντας, πρακτικά αμφισβητεί την κατάκτηση των πέντε πρωταθλημάτων του Lewis Hamilton εξαιτίας του μη ανταγωνισμού που είχε ο Βρετανός, τονίζοντας:

Όταν παρακολουθείς τον Lewis να αγωνίζεται, ο Lewis επικεντρώνεται στον αγώνα και στο να είναι πρώτος. Βλέπεις τον Vettel και όταν αγωνίζεται ο Vettel είναι κάποιος, εστιάζεται τόσο στους άλλους όσο εκεί που θέλει να πάει, και αναπόφευκτα τρακάρει πάνω στους άλλους. Αυτό συμβαίνει σχεδόν όλη την ώρα. Νομίζω ότι ο Vettel είναι ένας καλός οδηγός, αλλά για τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, απλά δεν το καταλαβαίνω. Νομίζω ότι είναι υπερβολικά υπερτιμημένος, νομίζω ότι είναι καλός σε ένα μόνο πράγμα. Ο Lewis έχει πολύ ευρύτερο ταλέντο.

Αν κοιτάξεις τα δύο χρόνια όπου ο Lewis και ο Jenson Button ήταν μαζί [στην McLaren], ο Button τον πέρασε και τα δύο χρόνια. Κανείς δεν το έκανε ποτέ αυτό στον Michael. Το επίπεδο απόδοσης του Michael ήταν σταθερά υψηλό, παρόλο που ο Lewis είναι ένας εκπληκτικά ταλαντούχος οδηγός. Όταν ο Lewis ήρθε για πρώτη φορά στη Formula 1, ήταν φανταστικό να τον παρακολουθείς και οι προσπεράσεις του οι καλύτερες. Πιθανώς καλύτερος στις προσπεράσεις από τον Michael. Αλλά για ρυθμό και συνέπεια σε ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο, για ένα ολόκληρο χρόνο, δεν νομίζω ότι κανείς αγγίζει τον Michael, ακόμα και τον Senna.