Ο Herbert Diess, CEO της VW σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε πως η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορούσε να έχει κόστος 2,5 δισ. ευρώ ετησίως (13% από τα αναμενόμενα κέρδη της) σε περίπτωση που ο Donald Trump κάνει πράξη τις απειλές του και επιβάλλει επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Η αμερικανική απειλή για επιβολή 25% δασμών είναι η μεγαλύτερη ανησυχία των αυτοκινητοβιομηχανιών της Ευρώπης φέτος και αυτό έχει βοηθήσει να δημιουργηθεί “πολιτική αστάθεια”, υπογράμμισε ο Diess.

Ο Trump σε χθεσινές δηλώσεις του απείλησε ακόμη μια φορά την Ευρώπη πως θα επιβάλλει επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, εάν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες δεν καταλήξουν σε νέα εμπορική συμφωνία, εντείνοντας έτσι την πίεση που ασκεί στην ΕΕ, για την οποία το ζήτημα της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι νευραλγικό.

Την περασμένη Κυριακή ο Trump παρέλαβε την έκθεση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για το κατά πόσον οι εισαγωγές σε αυτόν τον τομέα αποτελούν απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια, το περιεχόμενο της οποίας παραμένει ως τώρα εμπιστευτικό.

Η επίδοση του πορίσματος της έρευνας του υπουργείου στην αμερικανική προεδρία σήμανε την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης των 90 ημερών, ως τα τέλη του Μαΐου, που έχει πλέον στη διάθεσή του ο Trump για να αποφασίσει αν θα επιβάλλει, ή όχι, τους πρόσθετους δασμούς, προοπτική που προκαλεί φόβο σε αυτή τη βιομηχανία στην Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία.

Η ΕΕ προειδοποίησε τη Δευτέρα πως θα προχωρήσει σε αντίποινα, άμεσα, σε περίπτωση επιβολής επιπλέον αμερικανικών δασμών, μολονότι προσμένει θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης, που υποτίθεται θα άρχιζε μετά την ανακωχή που συμφώνησαν τον περασμένο Ιούλιο ο Trump και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker.

Σήμερα οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς 2,5% στα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται και συναρμολογούνται στην Ευρώπη και 25% στα SUV και στα ημιφορτηγά. Η ΕΕ επιβάλλει δασμούς 10% στα αμερικανικά αυτοκίνητα. Πέρυσι, ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε πως σκοπεύει να επιβάλλει δασμούς 25% σε όλα τα εισαγόμενα ευρωπαϊκά οχήματα για να υπερασπιστεί την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία. Το 2017, λίγο λιγότερα από τα μισά (8,3 εκατομμύρια) από τα 17 εκατομμύρια οχήματα που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ ήταν εισαγόμενα.

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη ετοιμάσει τον κατάλογο των εισαγόμενων αμερικανικών αγαθών, αξίας 20 δισεκατομμυρίων ευρώ και πλέον, στα οποία θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί αν ο εμπορικός πόλεμος περάσει σε νέα φάση.