Μια πρόσφατη έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1.000 οδηγοί έβγαλε το συμπέρασμα πως τα παιχνίδια και ταινίες τύπου Grand Thef Auto, Need for Speed και Fast and Furious, κάνουν τους οδηγούς να οδηγούν πιο επιθετικά, κυρίως τους εφήβους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, περισσότεροι από 1 στους 3 οδηγούς αισθάνθηκαν πως αυτού του τύπου οι ταινίες και τα video games δεν δείχνουν τις πραγματικές συνέπειες της γρήγορης και επιθετικής οδήγησης, με το 29% των οδηγών να δηλώνει πως επηρεάστηκαν αρνητικά από τα συγκεκριμένα παιχνίδια και τις συγκεκριμένες ταινίες.

Η έρευνα έδειξε επίσης πως το 9% των οδηγών αφού έχουν παίξει ή δει μια τέτοια ταινία, θέλει να κάνει και αυτό μια κόντρα με το αυτοκίνητό του με άλλα αυτοκίνητα, με το ποσοστό αυτό να ανεβαίνει το 22% σε οδηγούς ηλικίας 18-24 ετών. Η έρευνα ρώτησε και τους γονείς σχετικά με το ποια είναι η άποψή τους σχετικά με το κατά πόσο τα video games που έχουν να κάνουν με την γρήγορη οδήγηση, κάνουν τους εφήβους να οδηγούν απερίσκεπτα στη πραγματική ζωή. Μόλις το 11% των γονέων δήλωσε πως τα video games είναι ένας καλός τρόπος “για να ξεφύγουν από το σύστημα”.

Η Nicola Morgan, ειδικός στον τομέα της εφηβείας δήλωσε:

Οι εγκέφαλοι των εφήβων εξακολουθούν να αναπτύσσονται και μετά τα 20 χρόνια. Το τελευταίο τμήμα που αναπτύσσεται είναι αυτό του προμετωπιαίου φλοιού, που είναι το “κέντρο ελέγχου” του εγκεφάλου, απαραίτητο για καθήκοντα όπως ο αυτοέλεγχος, η λήψη αποφάσεων, η ανάλυση κινδύνου και το να λέει όχι.

Έτσι, σε ηλικία 17 ετών, οι έφηβοι δεν διαθέτουν ένα πλήρως ανεπτυγμένο “κέντρο ελέγχου” για να τους βοηθήσουν να λάβουν καλές αποφάσεις και να ελέγξουν τις συναισθηματικές τους παρορμήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάληψης κινδύνων.