Το Ioniq είναι το πρώτο μοντέλο παγκοσμίως που προσφέρεται με τρεις διαφορετικούς ηλεκτροκινητήρες, οι οποίοι με τη σειρά τους καθιστούν μια διαφορετική έκδοση για το μοντέλο (υβριδικό, plug-in υβριδικό και αμιγώς ηλεκτρικό).

Μέσα στους 34 μήνες που βρίσκεται στην αγορά, το Ioniq έχει πουλήσει πάνω από 60.000 αυτοκίνητα στην ήπειρο μας, και μαζί με τα Kona Electric και Nexo, η κορεάτικη εταιρία αποδεικνύει το ενδιαφέρον της για την προστασία του περιβάλλοντος δίνοντας στους πελάτες της πολλές και διαφορετικές επιλογές.

H Hyundai παρουσίασε τον περασμένο Ιανουάριο την ανανεωμένη έκδοση του μοντέλου και σήμερα η κορεάτικη εταιρία δίνει όλες τις πληροφορίες για τις τρεις εκδόσεις του μοντέλου, το Ioniq Electric, το Ioniq hybrid και το Ioniq plug-in hybrid. Το ανανεωμένο Ioniq συνεχίζει την αποστολή του, δηλαδή να σου προσφέρει την επιλογή να επιλέξεις ένα φιλικό προς το περιβάλλον όχημα που ταιριάζει στις ανάγκες σου.

1Ioniq Electric

Ξεκινώντας από την πρώτη, η αμιγώς ηλεκτρική έκδοση εφοδιάζεται πλέον με νέα -μεγαλύτερη- μπαταρία, η οποία έχει χωρητικότητα 38,3 kWh, όταν η παλιά είχε 28 kWh. Αυτή χαρίζει στο Ioniq Electric μεγαλύτερη αυτονομία, που πλέον φτάνει τα 294 χλμ. σε κύκλο WLTP.

Μια ακόμα αναβάθμιση στη συγκεκριμένη έκδοση του μοντέλου είναι ο νέος Type 2 AC φορτιστής που διαθέτει, ο οποίος είναι 7,2-kW, όταν ο παλιός ήταν 6,6-kW. Έτσι, με ταχυφορτιστή 100 kW, το 80% της μπαταρίας μπορεί να γεμίσει σε 54 λεπτά. Τέλος, μηχανικά δεν αλλάζει κάτι με το Ioniq Electric να διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα 136 ίππων και 295 Nm ροπής.

2Ioniq hybrid

Περνώντας στο Ioniq hybrid, κάτω από το καπό υπάρχει ο 1.600αρης GDI κινητήρας (της οικογένειας Kappa), απόδοσης 105 ίππων με 147 Nm ροπής και συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 43,5 ίππων με 170 Nm ροπής που τροφοδοτείται από μια νέα μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 8,9 kWh (1,56 kWh η παλιά), τοποθετημένη κάτω από τα πίσω καθίσματα. Η συνδυαστική ιπποδύναμη του φτάνει τα 141 άλογα και 265 Nm ροπή, που χαρίζουν τελική ταχύτητα 185 χλμ/ώρα.

3Ioniq plug-in

Το Ioniq plug-in κινείται από τον ίδιο κινητήρα εσωτερικής καύσης, αλλά και έναν ηλεκτροκινητήρα 60,5 ίππων και 170 Nm ροπής, με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου να έχουν χωρητικότητα 15,6 kWh (8,9 kWh), κάτι που χαρίζει στο αυτοκίνητο ηλεκτρική αυτονομία 52 χλμ.

4Σχεδιαστικές αλλαγές

Αισθητικά, το facelift του μοντέλου αφορά και τις τρεις εκδόσεις του Ioniq hybrid, Ioniq plug-in hybrid και Ioniq Electric, τα οποία διαθέτουν ανασχεδιασμένους εμπρός και πίσω προφυλακτήρες, νέα μάσκα με πιο χαρακτηριστικό πλέγμα, ενώ επανασχεδιασμένα είναι τα -προαιρετικά- LED εμπρός φωτιστικά σώματα, καθώς και τα πίσω φώτα. Το ανανεωμένο μοντέλο είναι διαθέσιμο με τρία νέα χρώματα, που η κορεάτικη εταιρία τα ονομάζει Fluidic Metal, Electric Shadow και Liquid Sand.

5Φρέσκο εσωτερικό

Περνώντας στο εσωτερικό του, το Ioniq διαθέτει μια επανασχεδιασμένη κεντρική κονσόλα με μαύρη γυαλιστερή εμφάνιση και νέους διακόπτες για το σύστημα του κλιματισμού. Επιπλέον, υπάρχει μια προαιρετική οθόνη 10,25 ιντσών για το σύστημα ψυχαγωγίας, που -σύμφωνα με την Hyundai- τοποθετείται για πρώτη φορά στην συγκεκριμένη κατηγορία. Αυτή παρέχει πρόσβαση σε διάφορες λειτουργίες του αυτοκινήτου και διαθέτει φωνητική αναγνώριση ως μέρος των υπηρεσιών τηλεματικής Bluelink, Android Auto, Apple CarPlay και Hyundai Live Services.

Το Ioniq facelift εξοπλίζεται από τον βασικό εξοπλισμό με το πακέτο τεχνολογίας SmartSense, το οποίο φέρνει, μεταξύ άλλων, αυτόνομο σύστημα φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης και διατήρησης λωρίδων, ενώ υπάρχει και το warning alert.

6Πωλήσεις

Τα Ioniq hybrid και Ioniq plug-in hybrid θα είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ενώ το Ioniq Electric από τον Σεπτέμβριο του 2019.