Η Toyota απάντησε στους ισχυρισμούς του Donald Trump πως τα εισαγόμενα αυτοκίνητα απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Σε ανακοίνωσή της η ιαπωνική εταιρία αναφέρει πως οι ισχυρισμοί που έκανε ο Trump την περασμένη Παρασκευή, σχετικά με το γεγονός πως οι ΗΠΑ χρειάζονται να υπερασπισθούν τα συμφέροντά τους απέναντι στα ξένα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά, στέλνει ένα μήνυμα στην Τoyota ότι οι επενδύσεις της δεν είναι ευπρόσδεκτες στις ΗΠΑ και ότι οι συνεισφορές από καθέναν εκ των εργαζομένων της στην Αμερική δεν εκτιμώνται.

Η Toyota, συνεχίζοντας στην ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι έχει δαπανήσει πάνω από 60 δισ. δολάρια στην ανέγερση εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και δέκα εργοστάσια. Επίσης απασχολεί άμεσα και έμμεσα περισσότερους από 475.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ.

Ο Trump την Παρασκευή ανακοίνωσε εξάμηνη αναβολή των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών, ώστε να διαπραγματευθεί συμφωνίες με Ιαπωνία, Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες μεγάλες χώρες εξαγωγής οχημάτων.

Η Τοyota εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές οι συνομιλίες θα καταλήξουν άμεσα σε κάποιο αποτέλεσμα, προειδοποίησε όμως ότι οι φραγμοί στις εισαγωγές θα αναγκάσουν τους Αμερικανούς καταναλωτές να πληρώνουν περισσότερα και είναι αντιπαραγωγικοί για τις θέσεις εργασίας και την οικονομία. Η κριτική του ιαπωνικού ομίλου έρχεται δύο μήνες μετά τη δέσμευσή της για επενδυτικά σχέδια τριών δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί έχουν μια καλή επαφή με την Toyota και είμαστε πολύ υπερήφανοι για το γεγονός ότι πάνω από 36 εκατομμύρια οχήματα Toyota και Lexus εξακολουθούν να κυκλοφορούν σήμερα στους δρόμους των ΗΠΑ. Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι μας, συμβάλλουν σημαντικά στο αμερικανικό βιοτικό επίπεδο, στην αμερικανική οικονομία και δεν είναι μια εθνική απειλή για την ασφάλεια,

πρόσθεσε η Toyota στη δήλωση της.