Η Fiat Chrysler Automobiles ανακοίνωσε σήμερα την επίσημη πρότασή της για συγχώνευση με την Renault. Πρόκειται για μια κίνηση που είναι πιθανό να “ταρακουνήσει” την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, εάν τελικά οι δύο εταιρίες αποφασίσουν να συγχωνευθούν, αφού θα δημιουργηθεί η τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου με 8,7 εκατ. πωλήσεις ετησίως.

Στην ανακοίνωση γίνεται σαφές πως η συνεργασία της Fiat Chrysler με την Renault, είναι πλήρως ανεξάρτητη από τη συνεργασία μεταξύ των Nissan-Renault-Mitsubishi.

Η Fiat Chrysler και η Renault εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας μεταξύ τους συγχώνευσης, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα κόστη παραγωγής οχημάτων, ενώ παράλληλα ενώνουν τις δυνάμεις τους για να κατασκευάσουν την επόμενη γενιά αυτοκινήτων, τόσο στον τομέα των ηλεκτρικών, όσο και των αυτόνομων αυτοκινήτων. Η ανακοίνωση αναφέρει πως εάν τελικά οι δύο εταιρίες έρθουν σε συμφωνία, υπάρχει η δέσμευση να μην κλείσουν κανένα εργοστάσιό τους, ενώ θα εξοικονομούνται περισσότερα από 5 δισ. ευρώ ετησίως λόγω συνεργειών.

Σε ανακοίνωσή τους, οι δύο εταιρίες αναφέρουν πως μαζί οι συγχωνευμένες δραστηριότητες θα ανήκουν κατά το ήμισυ στους μετόχους της FCA και κατά το άλλο ήμισυ στους μετόχους της Groupe Renault, με μια “ισορροπημένη δομή διακυβέρνησης”. Επίσης η ανακοίνωση αναφέρει πως η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου θα απαρτίζεται από ανεξάρτητα διευθυντικά στελέχη.

Η Renault έχει ήδη μια συμμαχία με τη Nissan Motor. Η Renault και η Nissan έχουν 20ετή συνεργασία στην οποία μοιράζονται τεχνολογία και εξαρτήματα αυτοκινήτου. Η Renault ελέγχει το 43,4% της Nissan, ενώ η τελευταία κατέχει το 15% της Renault.

Η σχέση τους είχε περάσει από εντάσεις καθώς οι δύο πλευρές συζητούσαν εάν θα αναδιαμορφώσουν την διασταυρούμενη μετοχική τους δομή και πώς θα λαμβάνουν κοινές αποφάσεις για μελλοντικά μοντέλα και τεχνολογίες.

Εάν συγχωνευτούν οι Renault και FCA, θα δημιουργηθεί μια αυτοκινητοβιομηχανία με συγχωνευμένη αξία 37 δισ. δολαρίων και ετήσια παραγωγή οχημάτων σχεδόν 9 εκατ. επιβατικών αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών.

Επίσης, θα δημιουργούσε την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου παγκοσμίως (με βάση την παραγωγή) πίσω από τη Volkswagen, την Toyota Motor και μπροστά από τη General Motors.

Η Renault ανέφερε πως το διοικητικό συμβούλιο της συνεδρίασε σήμερα το πρωί και αποφάσισε πως πρέπει “να μελετήσει με ενδιαφέρον” την πρόταση συγχώνευσης που της πρότεινε η FCA.