Η Ferrari ανοίγει σήμερα και επίσημα ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της με την παρουσίαση του πρώτου plug-in υβριδικού μοντέλου κανονικής παραγωγής, την SF90 Stradale.

Το νέο μοντέλο είναι ακραίο σε κάθε επίπεδο του και αντιπροσωπεύει μια πραγματική αλλαγή, επειδή προσφέρει πρωτοφανή απόδοση για αυτοκίνητο παραγωγής. Εν συντομία, αποδίδει 1.000 άλογα, κάτι που σημαίνει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της μάρκας, ένα V8 μοντέλο είναι το κορυφαίο της γκάμα της. Είναι το δυνατότερο μοντέλο παραγωγής που έβγαλε μέχρι σήμερα η Ferrari. Ακόμα, η αναλογία κιλών ανά ίππο να είναι μόλις 1,57, ενώ στα 250 χλμ/ώρα το αεροδυναμικό του σώμα παράγει 390 κιλά κάθετης δύναμης.

11Όνομα

Ξεκινώντας από το όνομα του αυτοκινήτου, αυτό ενσαρκώνει την πραγματική σημασία όλων όσων έχουν επιτευχθεί όσον αφορά την απόδοση. Η αναφορά στην 90ή επέτειο από την ίδρυση της Scuderia Ferrari υπογραμμίζει τον ισχυρό δεσμό που υπήρχε πάντα μεταξύ των αγωνιστικών αυτοκινήτων και των αυτοκινήτων δρόμου της Ferrari. Η SF90 Stradale είναι επίσης η τέλεια επίδειξη για το πώς η Ferrari μεταφέρει αμέσως τις γνώσεις και τη τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει από τις πίστες στα αυτοκίνητά παραγωγής.

10Υβριδικό σύνολο

Η SF90 Stradale κινείται από ένα υβριδικό σύστημα, που αποτελείται από ένα νέο 4,0-λιτρο V8 turbo κινητήρα, με περιεχόμενη γωνία 90 μοίρες, απόδοσης 780 ίππων στις 7.500 σ.α.λ. και 800 Nm ροπής στις 6.000 σ.α.λ., με τον κόφτη να αγγίζει τις 8.000 σ.α.λ. Ο κινητήρας ανήκει στην οικογένεια F154, που έχει κερδίσει το βραβείο του καλύτερου κινητήρα της χρονιάς για τέσσερα συναπτά έτη, και σαν βάση έχει αυτόν της F8 Tributo, αλλά είναι υπερκυβισμένος από τα 3.902 κ.εκ. στα 3.990 κ.εκ., εξαιτίας της μεγαλύτερης διατομής των πιστονιών, που αγγίζει τα 88 χλστ. Ο συγκεκριμένος κινητήρας εσωτερικής καύσης είναι ο δυνατότερος από κάθε 8-κύλινδρο που έχει φορέσει το σήμα της Ferrari, με την ειδική ισχύ του να αγγίζει τα 195 άλογα ανά λίτρο.

Τα υπόλοιπα 220 άλογα έρχονται από τους τρεις ηλεκτροκινητήρες. Ο πίσω -γνωστός και ως MGUK (Motor Generator Unit, Kinetic)- βρίσκεται ανάμεσα στον κινητήρα και το νέο 8-τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη στο πίσω άξονα. Οι άλλοι δύο βρίσκονται στον εμπρός άξονα, με τον οδηγό να μπορεί να επιλέξει μεταξύ τεσσάρων προγραμμάτων λειτουργίας της μονάδας ισχύος.

9Κιβώτιο

Η SF90 Stradale διαθέτει ένα συθέμελα επανασχεδιασμένο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, 8 ταχυτήτων. Οι νέες σχέσεις μετάδοσης και η βελτιωμένη απόδοση μετάδοσης οδηγούν σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης καυσίμου σε αστικό κύκλο και στον αυτοκινητόδρομο (-8% στον κύκλο WLTP), χωρίς να χρειάζεται να συμβιβαστεί η απόδοση.

Εξαιτίας της βελτιστοποιημένης διάταξη του, το κιβώτιο είναι μικρότερο σε διαστάσεις, που έχει σαν αποτέλεσμα να χαμηλώσει το κέντρο βάρους του κατά 15 χιλιοστά. Παρά την προσθήκη της όγδοης ταχύτητας και της αυξημένης μέγιστης ροπής στα 900 Nm, το συνολικό βάρος του κιβωτίου είναι κατά 7 κιλά ελαφρύτερο. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται στα 10 κιλά, όταν περιληφθεί και η αφαίρεση της όπισθεν, η οποία πλέον ενσωματώνεται στη λειτουργία των εμπρός ηλεκτροκινητήρων.

Η απόδοση του νέου συμπλέκτη είναι 35% υψηλότερη, έχοντας αντοχή έως και 1.200 Nm, ενώ οι αλλαγές είναι κατά 33% πιο γρήγορες από αυτές της 488 Pista.

8Ηλεκτροκινητήρες

Μια μπαταρία ιόντων λιθίου υψηλής απόδοσης, χωρητικότητας 7,9 kWh, παρέχει ισχύ και στους τρεις κινητήρες, και χαρίζει μια αυτονομία κίνησης αμιγώς με ηλεκτρικό ρεύμα της τάξης των 25 χιλιομέτρων. Αυτό συμβαίνει έχοντας επιλέξει τη λειτουργία eDrive, με το αυτοκίνητο να χρησιμοποιεί μόνο τον μπροστινό άξονα. Όταν ο κινητήρας εσωτερικής καύσης είναι απενεργοποιημένος, οι δύο ανεξάρτητοι εμπρός κινητήρες μπορούν να κάνουν το αυτοκίνητο να κινείται μέχρι τα 135 χλμ/ώρα. Οι εμπρός ηλεκτροκινητήρες βοηθούν το launch control για μέγιστη απόδοση κατά την επιτάχυνση από στάση.

7Προγράμματα οδήγησης

Ο οδηγός της SF90 Stradale μπορεί να επιλέξει -μέσω του eManettino στο τιμόνι- μεταξύ τεσσάρων προγραμμάτων οδήγησης: το eDrive, το Hybrid, το Performance και το Qualify. Στο Performance -και σε αντίθεση με το Hybrid- ο υπολογιστής του αυτοκινήτου διατηρεί σε λειτουργία τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, επειδή δίνεται προτεραιότητα στη φόρτιση της μπαταρίας παρά στη βελτίωση της κατανάλωσης.

Αυτή η λειτουργία εγγυάται ότι η δύναμη του υβριδικού συνόλου είναι άμεσα διαθέσιμη όταν είναι απαραίτητη και ταιριάζει σε καταστάσεις όπου η οδηγική απόλαυση και η διασκέδαση πίσω από το τιμόνι είναι το κύριο μέλημα του οδηγού. Τέλος, στο Qualify επιτρέπει στο σύστημα να επιτύχει μέγιστη ισχύ, με τους ηλεκτροκινητήρες να λειτουργούν στη μέγιστη δυναμική τους (162 kW – 220 άλογα), ενώ ο υπολογιστής δίνει προτεραιότητα στην απόδοση και όχι στην φόρτιση της μπαταρίας.

6Επιδόσεις

Η SF90 Stradale για το 0-100 χλμ/ώρα χρειάζεται μόλις 2,5 δευτ., για το 0-200 χλμ/ώρα μόλις 6,7 δευτ., ενώ η τελική της ταχύτητα αγγίζει τα 340 χλμ/ώρα. Στο Fiorano γυρίζει σε 1:19, όταν η LaFerrari έχει σταματήσει τα χρονόμετρα σε 1:19,7.

5Φρένα

Για την ακινητοποίηση της από τα 100 χλμ/ώρα χρειάζεται μόλις 29,5 μέτρα, καθώς φοράει νέα δαγκάνες της Brembo, που χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο παραγωγής. Η δαγκάνα διαθέτει ενσωματωμένο αεροδυναμικό εξάρτημα το οποίο κατανέμει αποτελεσματικότερα τη ροή του αέρα στα τακάκια και στον δίσκο από τον ειδικό αεραγωγό που βρίσκεται κάτω από τα εμπρός φωτιστικά σώματα στον μπροστινό προφυλακτήρα. Στον εμπρός άξονα υπάρχουν αεριζόμενοι δίσκοι 398×38 χλστ., και πίσω 360×32 χλστ.

4Πλαίσιο

Παρότι το υβριδικό σύνολο έχει προσθέσει 270 κιλά βάρους, χάρη στην χρήση ελαφριών υλικών το συνολικό βάρος τους αμαξώματος ανέρχεται στα 1.570 κιλά (13 κιλά ελαφρύτερη από την LaFerrari), εξασφαλίζοντας έτσι μια αναλογία κιλών ανά ίππο μόλις 1,57, κάτι που είναι ρεκόρ στην κατηγορία του. Η κατανομή βάρους είναι 45/55 στο εμπρός/πίσω άξονα.

Το πλαίσιο έχει επανασχεδιαστεί πλήρως, με χρήση πολλαπλών υλικών και πολλών τεχνολογιών για να απορροφήσει τις πρόσθετες καταπονήσεις που σχετίζονται με τη νέα μονάδα ισχύος αλλά και την εισαγωγή του 4WD. Το πλαίσιο της SF90 Stradale διαθέτει 20% υψηλότερη δυσκαμψία και 40% μεγαλύτερη στρεπτική ακαμψία σε σχέση με τις προηγούμενες πλατφόρμες, χωρίς να υπάρχει αύξηση του βάρους.

3Εμφάνιση

Η SF90 Stradale είναι το πιο εξελιγμένο αυτοκίνητο από την άποψη της απόδοσης και της τεχνολογίας. Η εξωτερική εμφάνιση εμπνεύστηκε από αυτή την αρχή: τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού, καινοτόμου σχεδίου που δημιουργεί ένα ακραίο σπορ αυτοκίνητο. Υπεύθυνο για τον σχεδιασμό του ήταν το κέντρο Ferrari Design, που έχει αναθεωρήσει πλήρως τις αναλογίες των εμπρός, κεντρικών και πίσω όγκων.

Σύμφωνα με την ιταλική εταιρία, η SF90 Stradale τοποθετείται μεταξύ των mid-rear coupe μοντέλων, που σήμερα αντιπροσωπεύονται από την F8 Tributo, και τα supercars της, όπως η LaFerrari. Παράλληλα είναι το νέο ορόσημο για τα υπερτεχνολογικά ακραία αυτοκίνητα που θα παρουσιάσει στο μέλλον η Ferrari.

Η σχεδίαση της SF90 Stradale έχει την υπογραφή του Flavio Manzoni και της ομάδα σχεδιαστών του Ferrari Styling Center. Οι πιο συμπαγείς πρόβολοι και η τοποθέτηση της καμπίνας πιο μπροστά δημιούργησαν μια αρχιτεκτονική που τονίζει το γεγονός ότι ο κινητήρας είναι τοποθετημένος στο μέσο. Επίσης, το πολύ χαμηλό κέντρο βάρους επέτρεψε στους σχεδιαστές να χαμηλώσουν την περιοχή της καμπίνας κατά 20 χλστ.

Η SF90 Stradale είναι η πρώτη Ferrari που χρησιμοποιεί τεχνολογία προβολέων LED matrix, με τα εμπρός σώματα να είναι πολύ μικρά σε μέγεθος και οριζόντια τοποθετημένα. Στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου κυριαρχούν οι ψηλά τοποθετημένες απολήξεις της εξάτμισης, που είναι αποτέλεσμα της βελτιστοποίησης της διάταξης για γραμμική εξαγωγή των καυσαερίων. Επειδή ο κινητήρας είναι τοποθετημένος σημαντικά χαμηλότερα από ό,τι στο παρελθόν, οι σχεδιαστές ήταν επίσης σε θέση να χαμηλώσουν και το πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Τέλος, τα πίσω φώτα έχουν εξελιχθεί και από το θρυλικό στρογγυλό σχήμα τους πλέον υπάρχουν εντυπωσιακοί δακτύλιοι με οριζόντια το πάνω και κάτω τμήμα τους.

Από πλευράς διαστάσεων, η SF90 Stradale έχει μήκος 4.710 χλστ., πλάτος 1.972 χλστ. και ύψος μόλις 1.186 χλστ., ενώ το μεταξόνιο της αγγίζει τα 2.650 χλστ. Φορά ζάντες 20″ με ελαστικά διαστάσεων 255/35 μπροστά και 315/30 πίσω.

2Εσωτερικό

Ενώ το εξωτερικό της SF90 Stradale σχεδιάστηκε για να υπογραμμίσει τον ομαλό συνδυασμό της μορφής, της τεχνολογίας και των επιδόσεων, το εσωτερικό είναι ακόμα πιο ριζοσπαστικό. Ο στόχος των σχεδιαστών ήταν να δημιουργηθεί μια νέα καμπίνα που να οδηγεί σε μια εντελώς νέα κατεύθυνση σχεδιασμού, και η οποία θα χρησιμοποιηθεί στο σύνολο της μελλοντικής γκάμας της Ferrari.

Οι σχεδιαστές υιοθέτησαν μια φουτουριστική προσέγγιση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία μιας οδηγοκεντρικής κονσόλας εμπνευσμένη από τα μαχητικά αεροσκάφη. Για πρώτη φορά σε μια Ferrari, ο πίνακας οργάνων αποτελείται από μια κυρτή οθόνη 16 ιντσών, με τον σχεδιασμό της να διευκολύνει την ανάγνωση και να δίνει έμφαση στο οδηγοκεντρικό cockpit. Η SF90 Stradale είναι το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που υιοθετεί κυρτή οθόνη, με την BMW να τοποθετεί μια τέτοια στο iNEXT μοντέλο της.

Τα γραφικά στην οθόνη δημιουργούν ένα 3D εφέ, το οποίο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό κατά τη διάρκεια των αλλαγών των προγραμμάτων οδήγησης. Παράλληλα με το νέο HMI concept, ένα άλλο σημαντικό θέμα στην καμπίνα ήταν η διασύνδεση στην περιοχή του κεντρικού τούνελ.

1Φωτογραφίες