Επίσημο: BMW 2 Series Gran Coupe

Σχετικά άρθρα

Η BMW παρουσιάζει την 2 Series Gran Coupe, με φωτογραφίες του μοντέλου να είχαν διαρρεύσει από χθες το απόγευμα. Το μοντέλο τοποθετείται απέναντι από τα Audi A3 sedan και Mercedes CLA και όπως η νέα Σειρά 1, έτσι και αυτή, είναι προσθιοκίνητη. Επίσημο ντεμπούτο θα κάνει στην έκθεση του Λος Άντζελες τον Νοέμβριο, ενώ η εμπορική της πορεία θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2020, με τις τιμές στη Γερμανία να ξεκινούν από τις 31.950 ευρώ για την 218i, από τις 39.900 ευρώ για την 220d και από τις 51.900 ευρώ για την M235i xDrive.

Μπροστοκίνητη πλατφόρμα

Η 2 Series Gran Coupe βασίζεται στην προσθιοκίνητα FAAR πλατφόρμα, η οποία αποτελεί την εξέλιξη της UKL αλλά διαφέρει αρκετά από αυτή των X1, 2 Series Active Tourer και Gran Tourer. Η νέα πλατφόρμα είναι αρθρωτή και έχει σχεδιαστεί προκειμένου να μπορεί να φιλοξενήσει και αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα.

Το αυτοκίνητο έχει στον βασικό του εξοπλισμό το σύστημα BMW Performance Control (κατανομή ροπής) που αυξάνει επιπρόσθετα την ευελιξία του μέσω δυναμικής παρέμβασης. Επιπλέον, η στρεπτική ακαμψία της δομής του αμαξώματος αυξάνεται με τη στοχευμένη χρήση πρόσθετων δοκών όπως η πίσω “τύπου μπούμερανγκ”.

Διαστάσεις

Η 2 Series Gran Coupe έχει μήκος 4,53 μέτρα, πλάτος 1,8 μέτρα, ύψος 1,42 μέτρα, με το μεταξόνιο να αγγίζει τα 2,67 μέτρα, ενώ οι πόρτες της δεν διαθέτουν πλαίσια. Σε ότι αφορά των χώρο αποσκευών, αυτός ανέρχεται στα 430 λίτρα, με τα πίσω καθίσματα να αναδιπλώνονται σε ποσοστό 40:20:40.

Εμφάνιση

Το μοντέλο ακολουθεί παρόμοια σχεδιαστική φιλοσοφία που είδαμε και στη νέα BMW Σειρά 1, έχοντας μεγαλύτερη μάσκα, με τα δύο νεφρά να “συγχωνεύονται” στο μέσο τους και στη κορυφαία M235i xDrive έκδοση, οι κλασσικές κάθετες μπάρες έχουν αντικατασταθεί με ένα περίοπτο τρισδιάστατο σχέδιο πλέγματος εμπνευσμένο από τα αγωνιστικά αυτοκίνητα.

Οι προβολείς διαθέτουν αμυγδαλωτό σχήμα και έχουν ελκυστικό σχεδιασμό, προσδίδοντας στο αυτοκίνητο μια νέα και νεανική αίσθηση. Τα full-LED φωτιστικά σώματα φέρουν το νέο σχέδιο για τα φώτα ημέρες και διαθέτουν ένα ιδιαίτερα μοντέρνο σχήμα. Ο σχεδιασμός των προφυλακτήρων διαφέρει από τις “απλές” εκδόσεις με την M235 xDrive, στην οποία υπάρχουν μεγαλύτεροι αεραγωγοί και μαύρες λεπτομέρειες.

Οι απολήξεις της εξάτμισης με διάμετρο 90 χιλιοστών (ή 100 χιλιοστόμετρα στην M235i xDrive) ολοκληρώνουν την σπορ σφραγίδα του πίσω μέρους. Υπάρχουν διαθέσιμες μια σειρά ζαντών αλουμινίου, διαστάσεων από 16″ έως 19″.

Εσωτερικό

Η χρήση της νέας μπροστοκίνητης πλατφόρμας κάνει την καμπίνα του γερμανικού μοντέλου να είναι ευρύχωρη προσφέροντας άνεση στους επιβάτες. Ο σχεδιασμός της κεντρικής κονσόλας είναι γνώριμος από τα μεγαλύτερα μοντέλα της μάρκας και ίδιος με αυτόν της νέας Σειράς 1, με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας να έχει οθόνη 8,8 ιντσών στην βασική έκδοση. Στις ακριβότερες εκδόσεις συναντάμε έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων 10,25 ιντσών, ενώ και η οθόνη του infotainment -που τρέχει το “Operating System 7.0- έχει την ίδια διαγώνιο. Ανάμεσα στον πρόσθετο εξοπλισμό συναντάμε Bowers & Wilkins Diamond ηχοσύστημα, μεταλλικά διακοσμητικά, και για πρώτη φορά μια μεγάλη πανοραμική οροφή. Το Operating System 7.0 υποστηρίζει over-the-air αναβαθμίσεις.

Το αυτοκίνητο μπορεί να εξοπλιστεί με διακοσμητικές λωρίδες με κρυφό φωτισμό που διατίθενται σε τρία διαφορετικά σχέδια, με έξι επιλέξιμα χρώματα και δημιουργούν ημιδιαφανή εφέ. Υπάρχει σύστημα ασύρματη φόρτιση (Wireless Charging) για smartphones, όπως και έγχρωμο BMW Head-Up Display 9,2”.

Λειτουργία μέσω iDrive Controller, αφής, φωνής ή κινήσεων του χεριού

Η 2 Series Gran Coupe προσφέρει στους οδηγούς την ελευθερία επιλογής ως προς τον τρόπο ελέγχου των διαφόρων λειτουργιών, ανάλογα με την κατάσταση και τις προσωπικές προτιμήσεις. Εκτός από τους συνήθεις διακόπτες στην κεντρική κονσόλα και στο τιμόνι, άλλα σημαντικά χειριστήρια περιλαμβάνουν το iDrive Controller – με touchpad από το BMW Live Cockpit Plus και πάνω – και τη στάνταρ Οθόνη Ελέγχου 8,8” (Control Display) με λειτουργία αφής. Το BMW Live Cockpit Plus προσθέτει ένα σύστημα πλοήγησης και έξυπνο φωνητικό έλεγχο με online επεξεργασία προφορικού λόγου.

Το BMW Live Cockpit Professional, που βασίζεται στο νέο BMW Operating System 7.0, συνδυάζει πλήρως ψηφιακή απεικόνιση και λειτουργικό σύστημα (με δύο οθόνες 10,25”) με μέγιστες δυνατότητες συνδεσιμότητας και εξατομίκευσης. Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν είναι ένα προσαρμοζόμενο σύστημα πλοήγησης και σύστημα πολυμέσων βασισμένο σε σκληρό δίσκο (HD). Προαιρετικά, διατίθεται επίσης και έλεγχος λειτουργιών μέσω κινήσεων του χεριού.

Κινητήρες

Η 2 Series Gran Coupe θα προσφέρεται με τρεις κινητήρες κατά το λανσάρισμά της, με όλους να ανήκουν στην οικογένεια BMW EfficientDynamics και πληρούν τις προδιαγραφές ρύπων Euro 6d-TEMP.

Η έκδοση 218i Gran Coupe φορά τον τρικύλινδρο 1,5-λίτρου κινητήρα βενζίνης, απόδοσης 140 ίππων στις 4.200 σ.α.λ. με 220 Nm ροπής μεταξύ 1.480 και 4.600 σ.α.λ. Συνδυάζεται με ένα 6-τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο, ενώ προαιρετικά υπάρχει ένα 7-τάχυτο Steptronic διπλού συμπλέκτη. Το βάρος της κυμαίνεται από τα 1.350 έως τα 1.425 κιλά και για το 0-100 χλμ/ώρα χρειάζεται 8,7 δευτ. με την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 215 χλμ/ώρα. Η μικτή κατανάλωση είναι 5,4 με 5,7 λίτρα/100 χλμ, ενώ οι εκπομπές CO2 κυμαίνονται μεταξύ 123 και 131 γρ/χλμ.

Η 220d xDrive κάτω από το καπό της κρύβει τον τετρακύλινδρο 2,0-λίτρων κινητήρα πετρελαίου απόδοσης 190 ίππων στις 2.500 σ.α.λ. με 400 Nm ροπής μεταξύ 1.750 και 4.000 σ.α.λ, που συνδυάζεται αποκλειστικά με 8-τάχυτο Steptronic κιβώτιο. Ζυγίζει 1.505 κιλά και για το 0-100 χλμ/ώρα χρειάζεται 7,5 δευτ. με την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 235 χλμ/ώρα. Η μικτή κατανάλωση είναι 4,2 με 4,5 λίτρα/100 χλμ, ενώ οι εκπομπές CO2 κυμαίνονται μεταξύ 110 και 119 γρ/χλμ.

Τέλος, η κορυφαία έκδοση M235i xDrive, φορά τον 2,0-λιτρο TwinPower Turbo απόδοσης 306 ίππων στις 4.500 σ.α.λ. με 450 Nm ροπής από τις 1.750 έως 5.000 σ.α.λ, που συνδυάζεται αποκλειστικά με ένα 8-τάχυτο Steptronic Sport κιβώτιο. Διαθέτει μηχανικό Torsen μπλοκέ διαφορικό, M Sport φρένα και M Sport σύστημα διεύθυνσης.

Το βάρος της ανέρχεται στα 1.570 κιλά και για το 0-100 χλμ/ώρα χρειάζεται 4,9 δευτ. με την τελική ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ/ώρα. Η μικτή κατανάλωση είναι 6,7 με 7,1 λίτρα/100 χλμ, ενώ οι εκπομπές CO2 κυμαίνονται μεταξύ 153 και 162 γρ/χλμ.

Το σύστημα τετρακίνησης xDrive μπορεί να στείλει μέχρι το 50% της ροπής στους πίσω τροχούς. Η 2 Series Gran Coupe επωφελείται από την τεχνολογία ARB (Συνεχής Έλεγχος Ολίσθησης Τροχών), που προέρχεται από το i3s. Πρόκειται πρακτικά για ένα anti-slip σύστημα στον μπροστινό άξονα που δεν απενεργοποιείται ποτέ, ακόμη και αν οδηγός απενεργοποιήσει το σύστημα ελέγχου ευστάθειας. Η τεχνολογία που βρίσκεται στον βασικό εξοπλισμό όλων των εκδόσεων, μειώνει την υποστροφή που συνήθως συναντάμε στα οχήματα με μπροστινή κίνηση, βελτιώνοντας παράλληλα την πρόσφυση.

Η τεχνολογία ARB, διαθέτει σύστημα ελέγχου ολίσθησης τοποθετημένο απευθείας στη μονάδα ελέγχου του κινητήρα αντί της μονάδας ελέγχου της λειτουργίας DSC (Dynamic Stability Control). Λόγω της άμεσης μεταφοράς σημάτων οι πληροφορίες μεταδίδονται με τριπλάσια ταχύτητα, ενώ ο οδηγός αισθάνεται την επέμβαση 10 φορές ταχύτερα. Σε συνεργασία με το DSC, μειώνεται σημαντικά η υποστροφή κατά την επιτάχυνση που εμφανίζουν τα προσθιοκίνητα οχήματα, αλλά χωρίς να απαιτούνται διορθώσεις για διατήρηση της πλευρικής ευστάθειας.

Εκδόσεις εξοπλισμού

Το βασικό μοντέλο Basic, στη νέα BMW 2 Series Gran Coupe πλαισιώνεται από τέσσερις ακόμα εκδόσεις εξοπλισμού που διαφέρουν μεταξύ τους εξωτερικά και εσωτερικά. Την Advantage, με την Luxury Line να αναδεικνύει τη φινέτσα και το επίπεδο άνεσης του αυτοκινήτου με στοιχεία όπως το σατινέ αλουμίνιο και την δερμάτινη επένδυση καθισμάτων Dakota.

Επίσης υπάρχει η Sport Line με μαύρες πινελιές, γραφικό παραθύρου σε BMW Individual high-gloss Shadow Line και σπορ καθίσματα, και η έκδοση M Sport με στοιχεία σε σατινέ αλουμίνιο, εμπρός ποδιά με ειδικά σχεδιασμένους αεραγωγούς και πίσω ποδιά BMW M σε High-gloss Black οδηγούν τη 2 Series Gran Coupe στην κορυφή της σκάλας, όπου βρίσκεται η BMW M235i xDrive. Το μοντέλο ναυαρχίδα ξεχωρίζει με μία μάσκα νεφρών BMW τύπου πλέγματος, φαλτσοκομμένες απολήξεις εξαγωγής σε Cerium Grey και πίσω αεροτομή BMW M στο χρώμα του αμαξώματος.

Συστήματα υποβοήθησης

Ένας μεγάλος αριθμός καινοτόμων συστημάτων υποστήριξης οδηγού της BMW 2 Series Gran Coupe προέρχονται από ανώτερα μοντέλα BMW. Ανάλογα με το σύστημα, εικόνες από κάμερες και δεδομένα που συλλέγονται μέσω αισθητήρων ραντάρ και υπερήχων χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της περιοχής γύρω από το αυτοκίνητο και είτε προειδοποιούν τον οδηγό για κινδύνους ή ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες ενός ατυχήματος, μέσω διορθωτικής παρέμβασης στα συστήματα πέδησης και διεύθυνσης.

Ο στάνταρ εξοπλισμός στην Ευρώπη περιλαμβάνει προειδοποιήσεις σύγκρουσης και πεζού με λειτουργία πέδησης στην πόλη, που προειδοποιεί τον οδηγό και για την παρουσία δικυκλιστών. Επίσης, στάνταρ προσφέρεται το σύστημα Lane Departure Warning με ενεργή επαναφορά στη λωρίδα κυκλοφορίας, που λειτουργεί σε ταχύτητες από 70 – 210 χλμ/ώρα. Προαιρετικά διατίθεται Active Cruise Control για ταχύτητες έως 160 χλμ/ώρα – σε αυτοκίνητα με αυτόματο κιβώτιο και λειτουργία Stop & Go – και το Driving Assistant, που περιλαμβάνει σύστημα Lane Change Warning, προειδοποίηση οπίσθιας σύγκρουσης αλλά και διέλευσης κυκλοφορίας πίσω.

Συστήματα παρκαρίσματος

Η BMW 2 Series Gran Coupe παρέχει υποβοήθηση ελιγμών στάθμευσης με τη μορφή του προαιρετικού Park Distance Control (PDC), της κάμερας οπισθοπορείας ή του Parking Assistant. Το τελευταίο επιτρέπει αυτόματη υποβοήθηση στάθμευσης σε χώρους παράλληλους ή κάθετους στο δρόμο, αλλά και αυτόματους ελιγμούς κατά την έξοδο από παράλληλους χώρους στάθμευσης.

Επίσης διαθέτει σύστημα υποβοήθησης οπισθοπορείας, που αποθηκεύει τις κινήσεις του τιμονιού, για κάθε τμήμα που το αυτοκίνητο έχει διανύσει προς τα εμπρός με ταχύτητες έως 36 χλμ/ώρα. Το σύστημα μπορεί στη συνέχεια να κατευθύνει το όχημα με όπισθεν – για αποστάσεις έως 50 μέτρα με ταχύτητα έως 9 χλμ/ώρα – κατά μήκος της ίδιας διαδρομής που είχε διανύσει σε εμπρόσθια πορεία.

Smartphone αντί για κλειδί

Η BMW 2 Series Gran Coupe διατίθεται με δύο έξυπνα χαρακτηριστικά, τα BMW Digital Key και BMW Intelligent Personal Assistant. Το έξυπνο κλειδί BMW Digital Key, που διατίθεται προαιρετικά, επιτρέπει στους χρήστες να κλειδώνουν και να ξεκλειδώνουν το όχημα μέσω smartphone με τη συμβολή τεχνολογίας Near Field Communication (NFC), καθιστώντας περιττό το συμβατικό κλειδί του αυτοκινήτου.

Κρατώντας το smartphone στο ύψος της λαβής της πόρτας ανοίγει το αυτοκίνητο – ακόμα και με άδεια μπαταρία του τηλεφώνου. Ο κινητήρας ξεκινά μόλις το τηλέφωνο τοποθετηθεί στην υποδοχή του smartphone ή στην επιφάνεια ασύρματης φόρτισης. Ο οδηγός μπορεί να μοιράζεται το BMW Digital Key με έως πέντε άλλα άτομα ή να χρησιμοποιεί την κάρτα – κλειδί – BMW Key Card με την ίδια λειτουργικότητα. Το BMW Digital Key διατίθεται για μοντέλα Samsung Galaxy κορυφαίων προδιαγραφών συμβατά με NFC που λειτουργούν με Android 8.0 ή ανώτερες εκδόσεις.

BMW Intelligent Personal Assistant

To BMW Intelligent Personal Assistant το συναντάμε και στην 2 Series Gran Coupe. Πρόκειται για έναν ψηφιακό βοηθό που ενεργοποιείται με τον χαιρετισμό “Hey BMW”, με τον οδηγό να μπορεί ελέγχει το όχημα και να έχει πρόσβαση στις λειτουργίες και τις πληροφορίες του, χρησιμοποιώντας απλά τον προφορικό λόγο.

Το BMW Intelligent Personal Assistant είναι ένας ψηφιακός χαρακτήρας με δική του προσωπικότητα, που μαθαίνει “ρουτίνες”, επιθυμητές ρυθμίσεις και συνήθειες – και στη συνέχεια τα αξιοποιεί στο κατάλληλο περιβάλλον ή συμμετέχει σε μία απλή συνομιλία.

Connected Navigation

Οι υπηρεσίες Connected Navigation επιτρέπουν την ενσωμάτωση εσωτερικών και εξωτερικών πληροφοριών στον προγραμματισμό διαδρομών. Οι οδηγοί της BMW 2 Series Gran Coupe θα μπορούν να στέλνουν προορισμούς από διάφορες εφαρμογές απευθείας στο σύστημα πλοήγησης του αυτοκινήτου τους, να τους αποθηκεύουν και να τους συγχρονίζουν με το όχημα.

Το Parking Space Assistant προτείνει διάφορες επιλογές στάθμευσης στον οδηγό, έγκαιρα πριν φτάσει στον προορισμό του. Αυτή η υπηρεσία περιλαμβάνει πληροφορίες για τον πλησιέστερο, πολυώροφο σταθμό πάρκινγκ, ενώ προτείνει και διαδρομές με αρκετές πιθανότητες ανεύρεσης ενός καλό σημείου στάθμευσης κοντά στον προορισμό. Οι υπάρχουσες υπηρεσίες On-Street Parking Information και Park Now είναι έξυπνα ενσωματωμένες στη διαδικασία. Σε ορισμένες πόλεις, υπάρχει δυνατότητα ακόμα και αυτόματης πληρωμής χρεώσεων στάθμευσης.

Φωτογραφίες

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

BMW M2 CSL από την Alpha-N Performance

Η Alpha-N Performance πρόλαβε την BMW και παρουσίασε την CSL έκδοση της νέας γενιάς της M2. Στιλιστικά η εταιρία τοποθετεί στην Μ2 νέο bodykit...

Αυτό είναι το BMW Vision Neue Klasse X Concept

Αυτό είναι το Vision Neue Klasse X Concept, το νέο πρωτότυπο της BMW που θα παρουσιαστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μας δείχνουν το...

Τα ηλεκτρικά θα κοστίζουν λιγότερο από αυτά με κινητήρες εσωτ. καύσης το 2027, αλλά θα έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος επισκευής

Το κόστος κατασκευής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αναμένει η Ford και σύμφωνα με την πρόβλεψη της Gartner, μιας αμερικανικής εταιρείας τεχνολογικής...
Autoblog.gr