Μετά την διαρροή των προηγούμενων ημερών, η Honda παρουσιάζει τη νέα γενιά του Jazz που θα προσφέρεται στην Ευρώπη αποκλειστικά ως υβριδικό. Η ιαπωνική εταιρία τονίζει πως το νέο Jazz συνδυάζει την κορυφαία άνεση και ευρυχωρία για τα οποία φημίζεται το Jazz με μία εξαιρετική οδηγική συμπεριφορά ηλεκτρικού οχήματος και προηγμένα χαρακτηριστικά τεχνολογίας και ασφάλειας.

Γίνεται το πρώτο ευρωπαϊκό μοντέλο της Honda που θα φέρει το νέο σήμα “e:HEV”, με τα αρχικά να προέρχονται από τις λέξεις “Honda e:Technology” και θα αναγράφεται σε όλα τα μελλοντικά ηλεκτροκίνητα μοντέλα.

1Σχεδίαση

2

Σχεδιαστικά το νέο Jazz, ακολουθεί τις βασικές λειτουργικές και στιλιστικές αρχές που πρωτοείδαμε στο Honda e. Χάρη στις νέες δομικές τεχνολογίες, η μπροστά κολόνα είναι μισή σε πλάτος συγκριτικά με αυτή του προηγούμενου μοντέλου, βελτιώνοντας την οριζόντια ορατότητα προς τα εμπρός. Η καλαίσθητη σχεδίαση της κολόνας είναι αποτέλεσμα της πολύ βελτιωμένης στρεπτικής ακαμψίας και νέων δομικών τεχνολογιών που μεταφέρουν τα φορτία πρόσκρουσης προς τα ειδικά σχεδιασμένα σημεία κατάρρευσης.

3

Φυσικές, ζωηρές γραμμές εκτείνονται οριζόντια κατά μήκος των πλευρών του αυτοκινήτου, αποτυπώνοντας μία φρέσκια σχεδίαση. Οι πιο απότομες, πιο κάθετες γραμμές τονίζουν το πίσω φτερό και τα τόξα των θόλων των τροχών, ενισχύοντας οπτικά το φαρδύτερο στήσιμο του αυτοκινήτου και την αίσθηση σταθερότητας. Η σχεδίαση του πίσω τμήματος απηχεί τις καθαρές γραμμές του εμπρός τμήματος με μία κομψή, νέα οριζόντια διάταξη των φωτιστικών σωμάτων και μία διακριτική αεροτομή οροφής.

4Και σε Crosstar έκδοση

5

Το νέο Jazz προσφέρεται και σε στην Crosstar έκδοση που απευθύνεται σε εκείνους που τους αρέσουν τα crossover. Διαθέτει αυξημένη απόσταση από το έδαφος, μοναδική σχεδίαση μάσκας, αδιάβροχη επένδυση καθισμάτων και ενσωματωμένες ράγες οροφής.

6Κινητήρας

7

Για πρώτη φορά στην Ευρώπη, το Jazz θα διατίθεται μόνο με ένα υβριδικό σύστημα δύο ηλεκτροκινητήρων. Η Honda δεν έδωσε λεπτομέρειες γι’αυτόν, αλλά όπως αναφέρει “προσφέρει ένα εξαιρετικό μίγμα ισχυρών και αβίαστων επιδόσεων και εντυπωσιακά χαμηλής κατανάλωσης. Το σύστημα έχει αναπτυχθεί για το Jazz και παρέχει μία αίσθηση ομαλής οδηγικής συμπεριφοράς και άμεσης απόκρισης.”

Αντίθετα με τα παραδοσιακά υβριδικά συστήματα, όπου ο ηλεκτροκινητήρας υποβοηθά τον κινητήρα καύσης, στο Jazz e:HEV, ο κινητήρας καύσης παράγει ηλεκτρισμό που βοηθά τον ηλεκτροκινητήρα. 

8Εσωτερικό

9

Στο εσωτερικό συναντάμε ποιοτικότερα υλικά, άνεση και ευρυχωρία, με διάκτινο τιμόνι, ψηφιακό πίνακα οργάνων, φαρδύ υποβραχιόνιο, νέα φαρδύτερα και καλύτερης στήριξης εμπρός καθίσματα με ειδικά μαξιλάρια στήριξης που αντικαθιστούν το προηγούμενο σύστημα με ελατήρια, για πιο ξεκούραστα μακρινά ταξίδια. Η βελτιωμένη σχεδίαση των πίσω καθισμάτων και η πιο παχιά επένδυση αυξάνουν την άνεση για τους πίσω επιβάτες.

Η λεπτή σχεδίαση των μπροστά κολονών βελτιώνει την οριζόντια ορατότητα, ενώ οι μεγάλες επιφάνειες του παρμπρίζ και από τα εμπρός φινιστρίνια, αφήνουν επιπλέον φυσικό φως να μπει στη καμπίνα, ενισχύονται έτσι την αίσθηση ευρυχωρίας.

10

Η Honda, προκειμένου να διατηρήσει την μεγάλη ευρυχωρία στο εσωτερικό, κύριο χαρακτηριστικό όλων των προηγούμενων γενιών του Jazz, τοποθέτησε το ρεζερβουάρ στο κέντρο του πλαισίου κάτω από τα εμπρός καθίσματα, μια υλοποίηση που κάνουν το μοντέλο της μοναδικό της κατηγορίας. Με τον τρόπο αυτό, το Jazz διατηρεί τα ευέλικτα πίσω καθίσματα Magic Seats που παρέχουν δυνατότητα να ανασηκώνονται και να αναδιπλώνονται ανάλογα με τα μεταφερόμενα φορτία.

Το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας Honda Connect, διαθέτει οθόνη αφής, WiFi hotspot, υποστηρίζει έλεγχο μέσω χειρονομιών, όπως επίσης Android Auto και Apple CarPlay.

11Ασφάλεια

12

Η Honda εξοπλίζει το νέο Jazz με την πιο πλήρη γκάμα προηγμένων χαρακτηριστικών ασφάλειας και βοηθημάτων οδηγού στην κατηγορία. Το πεδίο εφαρμογών της τεχνολογίας Honda Sensing έχει αυξηθεί με τη χρήση μιας νέας πιο ευρυγώνιας κάμερας υψηλότερης ευκρίνειας, που αντικαθιστά το προηγούμενο σύστημα κάμερας και ραντάρ. Αυτό επιτρέπει τη βελτιωμένη αναγνώριση του περιβάλλοντος χώρου, συμπεριλαμβανομένων των ορίων των δρόμων χωρίς κράσπεδα η άλλες σημάνσεις στο πλάι.

Το Collision Mitigation Brake System (CMBS) έχει αναβαθμιστεί με νυχτερινή λειτουργία για την ανίχνευση πεζών και δικυκλιστών όταν δεν υπάρχει φωτισμός στον δρόμο, και τώρα ενεργοποιεί τα φρένα όταν αντίθετα εισερχόμενα οχήματα διασχίζουν το δρόμο ή εισέρχονται στην πορεία του αυτοκινήτου. Το νέο σύστημα κάμερας επιτρέπει επίσης στο Adaptive Cruise Control (ACC) να ακολουθεί την κυκλοφορία με χαμηλές ταχύτητες σε ένα μποτιλιάρισμα και χρησιμοποιεί το Lane Keep Assist σε αστικούς και αγροτικούς δρόμους – αλλά και σε αυτοκινητόδρομους πολλαπλών λωρίδων – για μεγαλύτερη οδική ασφάλεια σε περισσότερες περιπτώσεις.

13Πωλήσεις

14

Οι πωλήσεις του νέου Honda Jazz για τις ευρωπαϊκές αγορές θα ξεκινήσουν στα μέσα του 2020. Στην Ιαπωνία θα προφέρεται σε 5 διαφορετικές εκδόσεις, τις Basic, Home, Ness, Crosstar και Luxe και για την ώρα παραμένει άγνωστο εάν ο ίδιος αριθμός εκδόσεων θα είναι διαθέσιμος και στην Ευρώπη.