Η Ferrari πατεντάρει νέο, αποδοτικό V12 κινητήρα

Σχετικά άρθρα

Η Ferrari έχει καταθέσει σχέδια ευρεσιτεχνίας για έναν νέο V12 ατμοσφαιρικό κινητήρα που θα καταναλώνει λιγότερο καύσιμο και θα εκπέμπει λιγότερες εκπομπές CO2, σε σύγκριση με τον υπάρχον V12 κινητήρα της.

Η Ferrari στη πατέντα εξηγεί δύο διαφορετικούς μεθόδους καύσης που βελτιώνουν την κατανάλωση και τις εκπομπές του κινητήρα, με την πρώτη να περιγράφει το πως μια μικρή ποσότητα καυσίμου εγχέεται ακριβώς πριν την ανάφλεξη του μπουζί, έτσι ώστε να αυξηθεί η ροή του αέρα μέσα στον θάλαμο καύσης, αλλά και να δημιουργηθεί ένα θερμότερο μείγμα καυσίμου-αέρα, που επιτρέπει στον καταλύτη να πιάσει ταχύτερα την κατάλληλη θερμοκρασία λειτουργίας του, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις εκπομπές ρύπων, οι οποίες είναι υψηλότερες, όταν ο καταλύτης είναι κρύος.

Η δεύτερη μέθοδος περιγράφει έναν προθάλαμο, τοποθετημένο πάνω από τον κύριο θάλαμο καύσης. Οι δύο θάλαμοι επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω βαλβίδων και διαθέτουν ξεχωριστά μπουζί. Κατά την διάρκεια της κανονικής οδήγησης, μέρος του μείγματος καυσίμου-αέρα, εισέρχεται στον προθάλαμο, με το μπουζί του να ενεργοποιείται, έτσι ώστε “να γίνεται πιο γρήγορη καύση με χαμηλό κίνδυνο έκρηξης”. Αντιστρόφως, το μπουζί στον κύριο θάλαμο καύσης λειτουργεί κατά τη διάρκεια της εκκίνησης του κινητήρα ή σε συνθήκες χαμηλού φορτίου, με την καύση του μείγματος καυσίμου-αέρα να θερμαίνει τον καταλυτικό μετατροπέα.

O Michael Leiters, ο επικεφαλής τεχνολογίας της Ferrari, τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε δηλώσει σε συνέντευξή του, πως οι αυστηρότεροι κανονισμοί εκπομπών και οι νέοι κανονισμοί για τον ήχο, απειλούν το μέλλον του V12 ατμοσφαιρικού κινητήρα, αλλά ξεκαθάρισε πως η Ferrari δεν θα εγκαταλείψει τον V12 κινητήρα. Όπως είπε:

Θα αγωνιστούμε για αυτόν τον κινητήρα. Η Ferrari πρέπει να τον κάνει να πληροί τους κανονισμούς Euro 6, αλλά και τους κανονισμούς εκπομπών των ΗΠΑ και της Κίνας, γεγονός που προσθέτει ακόμη μεγαλύτερη πολυπλοκότητα. Ο V12 κινητήρας δεν θα εξαφανιστεί εν μια νυκτί, αφού η Ferrari έχει τις βάσεις, τις γνώσεις και τα ταμειακά διαθέσιμα προκειμένου να τον κάνει να πληροί τους κανονισμούς.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα