Επίσημο: FCA και PSA συγχωνεύονται

Σχετικά άρθρα

Η Fiat Chrysler και η PSA ανακοίνωσαν επίσημα πως συγχωνεύονται, αφού ενώνουν τις δυνάμεις τους, μέσω ανταλλαγής μετοχών 50%-50%. Η νέα εταιρία που θα δημιουργηθεί θα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως, με περίπου 8,7 εκατ. πωλήσεις αυτοκινήτων ετησίως, πίσω από τις VW Group, Toyota και Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance.

Όπως αναφέρει η κοινή τους ανακοίνωση, τα διοικητικά συμβούλια των δυο εταιριών έχουν δώσει εντολή στις αντίστοιχες ομάδες τους να οριστικοποιήσουν τις συζητήσεις και να καταλήξουν σε ένα δεσμευτικό μνημόνιο κατανόησης τις επόμενες εβδομάδες.

Η Fiat Chrysler θα πληρώσει στους μετόχους της ειδικό μέρισμα 5,5 δισ. ευρώ και θα τους δώσει τις μετοχές της στην μονάδα Comau, ενώ η PSA θα διανείμει στους μετόχους την συμμετοχή της (46%) στο κατασκευαστή εξαρτημάτων αυτοκινήτων Faurecia αξίας περίπου 3 δισ. ευρώ.

Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018 και των δύο εταιρειών, η συγχώνευση θα οδηγήσει σε συνδυασμένα ετήσια έσοδα ύψους περίπου 170 δισ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη άνω των 11 δισ. ευρώ.

Πρόεδρος του νέου συνδυασμένου ομίλου θα είναι ο John Elkann, πρόεδρος της FCA, ενώ CEO θα είναι  ο διευθύνων σύμβουλος της PSA, Carlos Tavares. Η εταιρεία θα έχει έδρα στην Ολλανδία, ενώ θα εισαχθεί στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, του Μιλάνο και του Παρισιού.

Η συμφωνία μεταξύ της PSA και της FCA, προβλέπει ότι το νέο όργανο διοίκησης θα αποτελείται από 11 μέλη: τα πέντε θα προέρχονται από τη γαλλική εταιρεία, τα υπόλοιπα πέντε από την ιταλοαμερικανική, ενώ στη κορυφή του θα βρίσκεται ο Carlos Tavares.

Οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες τονίζουν πως η μεταξύ τους συνεργασία θα εξοικονομήσει τουλάχιστον 3,7 δισ. ευρώ από συνέργειες ετησίως, σε βάθος τετραετίας, ενώ δεν περιλαμβάνει κανένα κλείσιμο εργοστασίου.

Η FCA κατέχει σήμερα τις μάρκες Chrysler, Dodge, Jeep, Ram, Alfa Romeo, Fiat, Lancia και Maserati. To Groupe PSA αποτελείται από τις Citroen, Peugeot, DS, Opel, Vauxhall και Ambassador, με την τελευταία να πουλά μοντέλα μόνο στην ινδική αγορά.

Να σημειωθεί πως η PSA και FCA συνεργάζονται εδώ και χρόνια στον τομέα των επαγγελματικών οχημάτων, κατασκευάζοντας τα Fiat Ducato, Peugeot Boxer και Citroen Jumper, τα οποία βασίζονται στην ίδια πλατφόρμα, ενώ ετοιμάζουν και μια κοινή πλατφόρμα για τα ηλεκτρικά μοντέλα.

Με την συγχώνευση η FCA θα αποκτήσει πρόσβαση στις μικρές, σύγχρονες πλατφόρμες της Peugeot, σε 10,2 δισ. δολάρια σε μετρητά και σε τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης και υβριδικής τεχνολογίας, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την FCA, καθώς αυτοί είναι τομείς όπου υστερεί. Η PSA από την πλευρά της, θα έχει πολύ ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ.

Επίσης η συνεργασία FCA και PSA θα λειτουργήσει θετικά για τις πωλήσεις τους στην Κίνα, την μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, με τις εταιρίες να μην έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να σημειώσουν εκεί, σημαντικές πωλήσεις, χάνοντας κάθε χρόνο χρήματα.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ανακαλούνται 189.403 Citroen C3 και DS3 λόγω των αερόσακων της Takata

189.403 Citroen C3 και DS3 που κατασκευάστηκαν μεταξύ 31 Αυγούστου 2009 και 9 Φεβρουαρίου 2017 ανακαλούνται παγκοσμίως εξαιτίας των ελαττωματικών αερόσακων οδηγού και συνοδηγού,...

Οι πρώτες φωτογραφίες του νέου Citroen C3 Aircross

H Citroen έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες επίσημες φωτογραφίες της νέας -δεύτερης- γενιάς του C3 Aircross, το λανσάρισμα του οποίου -με βάση το σημερινό...

Η Toyota ανακαλεί 211.000 Prius

Η Toyota προχωρά στην ανάκληση 211.000 Prius και Prius Prime, παγκοσμίως, παραγωγής 2023 και 2024, επειδή οι πίσω πόρτες ενδέχεται να ανοίξουν απροσδόκητα. Το Prius...