Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαβεβαιώνει πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα επιβάλλει πρόσθετους δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ. Ο Γιούνκερ είπε:

Ο Τραμπ θα γκρινιάξει λιγάκι, αλλά δεν θα υπάρξουν επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί στα αυτοκίνητα ευρωπαϊκής προέλευσης που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να αποφασίσουν ως τα μέσα Νοεμβρίου αν θα αυξήσουν τους δασμούς στα αυτοκίνητα, τμήματα και ανταλλακτικά τους που εισάγουν από την ΕΕ. Πρόκειται για μία απόφαση που ο Ντόναλντ Τραμπ έπρεπε να λάβει τον περασμένο Μάιο, όμως την ανέβαλε για έξι μήνες, ως τα μέσα Νοεμβρίου.

Εάν τελικά επιβληθούν οι εν λόγω πρόσθετοι δασμοί, θα πλήξουν κυρίως τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως οι Volkswagen, BMW και Daimler.

Οι δηλώσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έρχονται μετά τα σχόλια του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ μπορεί να μην επιβάλλουν επιπρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα. Ο Ρος μεταξύ άλλων είπε:

Είχαμε πολύ καλές συνομιλίες με τους Ευρωπαίους, τους Ιάπωνες και τους Κορεάτες φίλους μας, που παράγουν τα περισσότερα αυτοκίνητα τα οποία εισάγονται στην αμερικανική αγορά.

Ελπίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις που είχαμε με τις εταιρείες για τα επενδυτικά σχέδιά τους θα καρποφορήσουν τόσο ώστε να μην θεωρηθεί αναγκαίο να εφαρμοστεί το σχέδιο επιβολής επιπρόσθετων δασμών.

Αναφορές θέλουν οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες να έχουν υποσχεθεί πως θα δημιουργήσουν 25.000 νέες θέσεις εργασίας στα εργοστάσιά τους στις ΗΠΑ.