Τον περασμένο Οκτώβριο, το υπουργείο βιομηχανίας της Κίνας έδωσε την σχετική άδεια στην Tesla, ώστε αυτή να μπορεί να κατασκευάζει αυτοκίνητα στη Κίνα. Η Tesla έχει ξεκινήσει την παραγωγή του Model 3 στο νέο της εργοστάσιο που βρίσκεται Σαγκάη, τα θεμέλια του οποίου μπήκαν στις 7 Ιανουαρίου και η δοκιμαστική παραγωγή του entry-level μοντέλου της ξεκίνησε από τον περασμένο Αύγουστο.

Σήμερα, η Tesla ανακοίνωσε ότι τα Model 3 που κατασκευάζονται στο Gigafactory της Κίνας πληρούν τις προϋποθέσεις για να πάρουν τις εκπτώσεις που προσφέρει το κινέζικο κράτος για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων στους κατοίκους του.

Τα κίνητρα που δίνει η χώρα φτάνουν μέχρι τα 25.000 yuan (€3.213), όταν η τιμή του Model 3 στην Κίνα ξεκινά από τα 355.800 yuan (€45.730). Το Model 3 κυκλοφορεί εδώ και αρκετούς μήνες στην Κίνα, αλλά οι πωλήσεις αυτών που κατασκευάζονται στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου θα ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο του 2020. Παράλληλα, όπως είναι λογικό, θα σταματήσει η διάθεση όσων κατασκευάζονται στο Freemont της Καλιφόρνια.

Η μέγιστη παραγωγική δυνατότητα του Gigafactory της Κίνας φτάνει τα 250.000 οχήματα ετησίως, εκ των οποίων τα 150.000 μπορούν να είναι Model 3. Αξίζει να σημειωθεί ότι εν λόγω εργοστάσιο είναι το πρώτο στη χώρα που ανήκει εξ’ολοκλήρου σε ξένο κατασκευαστή αυτοκινήτων, με την επένδυση για την κατασκευή του να ανέρχεται στα 2 δις δολάρια.

Η παραγωγή των μοντέλων της Tesla σε τοπικό επίπεδο σημαίνει ότι η εταιρία θα γίνει πιο ανταγωνιστική εκεί, καθώς θα αποφύγει τους υψηλούς δασμούς που επιβάλλονται στα οχήματα που κατασκευάζονται από την Αμερική. Και αυτό, παρότι η Tesla έχει λάβει φορολογική απαλλαγή 10% από την κινεζική κυβέρνηση, κίνηση που αναμένεται να βοηθήσει την αμερικάνικη εταιρία να μειώσει περαιτέρω τις τιμές των αυτοκινήτων τους.