1Ανανέωση

GM, FCA και Ford έκλεισαν όλα τα εργοστάσια τους στη Βόρεια Αμερική λόγω κορωνοϊού

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού οι FCA, GM και Ford συμφώνησαν με το εργατικό σωματείο United Auto Workers (UAW) να περιορίσουν την παραγωγή στα αμερικανικά εργοστάσια τους, αλλά και να περιορίσουν τον αριθμό των εργαζομένων που εργάζονται ταυτόχρονα σε αυτά, προκειμένου να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορωναϊού.

2

Στα συγκεκριμένα εργοστάσια απασχολούνται περίπου 150.000 εργαζόμενοι, με το μέτρο να ισχύει τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες συμφώνησαν να προχωρούν στη μερική διακοπή των εργοστασίων τους προκειμένου να γίνεται απολύμανση των εγκαταστάσεων μεταξύ της αλλαγής βάρδιας.

3

Η Tesla που οι υπάλληλοί της δεν είναι μέλη του UAW, αναγκάστηκε να κλείσει το εργοστάσιό της στο Fremont, επειδή η πολιτεία της Καλιφόρνια έχει τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με την περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο όπου βρίσκεται το εργοστάσιο να έχει τεθεί σε γενικό lockdown για 3 εβδομάδες.

Το εργοστάσιο της Tesla, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κομητείας Αλαμήντα, δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να συνεχίσει να λειτουργεί, παρά το γεγονός πως η ίδια η Tesla αρνήθηκε να κλείσει το εργοστάσιο, αλλά έδωσε το ελεύθερο στους 10.000 εργαζομένους της να μην πάνε για δουλειά εάν νοιώθουν άρρωστοι ή φοβούνται μήπως κολλήσουν τον ιό. Στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο επιτρέπονται να είναι ανοικτά μόνο καταστήματα και εργοστάσια πρώτης ανάγκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κομητείας, οι επιχειρήσεις που θεωρούνται όχι πρώτης ανάγκης, μπορούν να διατηρούν ανοικτές μόνο ελάχιστες βασικές λειτουργίες τους, όπως η φύλαξη των εγκαταστάσεών τους και η μισθοδοσία. Οι παραβιάσεις ή η μη συμμόρφωση τιμωρούνται με πρόστιμο, με φυλάκιση ή και με τα δύο.

Τελικά η Tesla ανακοίνωσε πως θα κλείσει το εργοστάσιό της στα τέλη της 23η Μαρτίου.