Τα αυστηρά μέτρα περιορισμού των πληθυσμών στα σπίτια τους και το κλείσιμο των εργοστασίων, προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει οδηγήσει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά 40% στις αστικές περιοχές σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία των δορυφόρων παρακολούθησης της ατμόσφαιρας.

1

Ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Βενετία, οι Βρυξέλλες, η Μαδρίτη, το Μιλάνο, το ο Παρίσι και η Φρανκφούρτη, κατέγραψαν μείωση στα μέσα επίπεδα των βλαβερών οξειδίων του αζώτου κατά την περίοδο 5-25 Μαρτίου σε σύγκριση με τα στοιχεία της αντίστοιχης περιόδους του 2019, όπως δείχνουν δορυφορικές εικόνες από το δορυφόρο Sentinel-5P.

2

Το διοξείδιο του αζώτου είναι ένα επιβλαβές αέριο που εκπέμπεται κυρίως από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, από τα αυτοκίνητα και τα εργοστάσια. Οι χημικές αντιδράσεις μεταξύ των οξειδίων και άλλων στοιχείων στον αέρα δημιουργούν το όζον και το σωματιδιακό υλικό που μετατρέπεται σε ορατή ατμοσφαιρική ρύπανση.

3

Το διοξείδιο του αζώτου κατηγορείται για ορισμένες αναπνευστικές και καρδιακές παθήσεις. Το συγκεκριμένο αέριο μάλιστα θεωρείται σημαντικός ατμοσφαιρικός ρύπος και ταυτόχρονα βασικός παράγοντας για την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη.

4

Σχεδόν κάθε Ευρωπαίος που κατοικεί στην πόλη εκτίθεται σε επίπεδα ρύπανσης που υπερβαίνουν τα υγιή επίπεδα, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) του 2019.

5

Ο δορυφόρος Sentinel-5P, έναν από τους επτά δορυφόρους του Ευρωπαϊκού δικτύου παρακολούθησης του περιβάλλοντος του Copernicus. Ο δορυφόρος περιστρέφεται γύρω από τη Γη και είναι εφοδιασμένος με το υπερσύγχρονο όργανο Tropomi (Tropospheric Monitoring Instrument) για την παροχή δεδομένων για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος και της ατμόσφαιρας της γης.

6

Το Tropomi, που αναπτύχθηκε από κοινού από την ESA και το Ολλανδικό Διαστημικό Γραφείο, χαρτογραφεί ένα πλήθος ιχνοστοιχείων όπως το διοξείδιο του αζώτου, το όζον, τη φορμαλδεΰδη, το διοξείδιο του θείου, το μεθάνιο, το μονοξείδιο του άνθρακα και τα αερολύματα, τα οποία επηρεάζουν τον αέρα που αναπνέουμε και συνεπώς την υγεία μας, καθώς και το κλίμα μας.