Η AutoX είναι μια εταιρία ανάπτυξης hardware και software της τεχνολογίας αυτόνομων οχημάτων που την ενσωματώνει σε αυτοκίνητα προσφέροντας αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 4. Η εταιρία έχει έδρα το Hong Kong και το San Jose της Καλιφόρνιας, και μόλις άνοιξε ένα μεγάλο κέντρο επιχειρήσεων για robotaxi στη Σαγκάη της Κίνας.

Αυτό είναι σήμερα ο μεγαλύτερος κόμβος συλλογής δεδομένων για την αυτόνομη οδήγηση στην Κίνα και περιγράφεται ως το “Gigafactory by AutoX”. Σε αυτό στεγάζονται όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τη λειτουργία ενός μεγάλου στόλου αυτοκινήτων αυτόνομης οδήγησης, ο οποίος θα συλλέγει petabytes πραγματικών δεδομένων στη Σαγκάη κάθε εβδομάδα. Το κτίριο λειτουργεί επίσης ως ένα μεγάλο data center με προσομοιώσεις μέσω cloud computing, το οποίο θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο.

Η λειτουργία του νέου κτηρίου της AutoX στη Σαγκάη είναι μέρος της επέκτασης της εταιρίας τεχνολογίας στη συγκεκριμένη περιοχή, με τις εγκαταστάσεις να έχουν εμβαδόν 7.432 τ.μ. Ακόμα, έγινε γνωστό ότι κάτοικοι της Σαγκάη θα είναι σύντομα σε θέση να χρησιμοποιήσουν ένα από τα robotaxi της εταιρίας, χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη εφαρμογή για smartphones. Σύμφωνα με την εταιρία, κάθε όχημα που αναπτύσσεται από αυτήν θα υποβάλλεται σε αυστηρό ελέγχου ασφαλείας κάθε πρωί, για να διασφαλιστεί ότι το hardware και το software λειτουργούν σωστά, λέγοντας χαρακτηριστικά:

Εάν απαιτείται βαθμονόμηση, το όχημα θα τοποθετηθεί σε μια περιστρεφόμενη πλατφόρμα, που θα περιβάλλεται από πάνελ βαθμονόμησης 360 μοιρών. Καθώς το αυτοκίνητο περιστρέφεται, το λογισμικό του οχήματος θα βαθμονομεί αυτόματα τους αισθητήρες του, διασφαλίζοντας ότι όλα τα δεδομένα που συλλέγονται στο δρόμο είναι ακριβή.

Κάθε όχημα της AutoX διαθέτει LiDAR, κάμερες, ραντάρ και αισθητήρες, ενώ στο εσωτερικό υπάρχει ένας κεντρικός υπολογιστής υψηλής απόδοσης, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στο χώρο αποσκευών και στα πίσω καθίσματα.

Εκτός από τα κεντρικά γραφεία στις δύο παραπάνω τοποθεσίες, η AutoX διαθέτει εγκαταστάσεις στο Πεκίνο και στη Σαγκάη, ενώ εκτελεί πιλοτικά προγράμματα αυτόνομων οχημάτων στις πόλεις Shenzhen, San Jose και Σαγκάη, ενώ ιδρυτής και CEO της είναι ο Jianxiong Xiao, γνωστός και ως Professor X.