Η Kia τόλμησε και έβγαλε στην αγορά το Stinger, το οποίο βρίσκεται στην αγορά εδώ και 3 χρόνια. Με την κορεατική εταιρία να ετοιμάζει την facelift έκδοση του, δημοσιεύματα θέλουν την κορεατική εταιρία να μην βγάζει στην αγορά την δεύτερη γενιά του.

Αιτία; Οι μικρές πωλήσεις του μοντέλου, οι οποίες μειώθηκαν κατά 18% το 2019 σε σύγκριση με το 2018, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι πωλήσεις του έχουν υποχωρήσει επιπλέον κατά 21%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο Gregory Guillaume, επικεφαλής σχεδίασης στο σχεδιαστικό στούντιο της Kia στη Γερμανία είχε δηλώσει:

Αυτή τη στιγμή δεν είμαι βέβαιος πως το Stinger κάνει τις πωλήσεις που ελπίζαμε. Δεν περιμέναμε ποτέ να σημειώσει τεράστιες πωλήσεις. Είναι το halo αυτοκίνητο μας. Θέλαμε να είμαστε επιτυχημένοι τουλάχιστον στις ΗΠΑ, στην αγορά που θεωρούσαμε πως θα υπάρχει η πιθανότητα να σημειώσει αξιόλογες πωλήσεις.

Ο Guillaume πρόσθεσε πως η Kia πρέπει να είναι υπομονετική με το Stinger, δεδομένου πως το αγοραστικό κοινό δεν έχει συνηθίσει την ιδέα ενός σεντάν μοντέλου με τα σήματα της Kia. Ο ίδιος πιστεύει πως πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον μια ακόμη γενιά προτού αποφασίσει εάν θα το καταργήσει ή όχι. Παράλληλα άφησε να εννοηθεί πως εάν τελικά θα δούμε την επόμενη γενιά του Stinger, τότε αυτή θα μπορούσε να είναι αμιγώς ηλεκτρική.

Η διοίκηση της Kia ωστόσο δεν φαίνεται να έχει την υπομονή που ζητά ο Guillaume, με την πανδημία του κορωνοϊού να έχει επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, αφού όλες οι εταιρίες αναζητούν τρόπους εξοικονόμησης πόρων. Έτσι το Stinger φαίνεται πως είναι καταδικασμένο να καταργηθεί από την γκάμα της Kia, η οποία είδε το μερίδιο της στην αγορά της Ευρώπης να αυξάνεται στο 3,7%, από το 3,2%, κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2020.

Οι πωλήσεις των Ceed, ProCeed και XCeed αυξήθηκαν κατά 18,8% κατά το πρώτο τρίμηνο, φθάνοντας τα 29.664 οχήματα. Εκτός των Ceed, ProCeed και Xceed, το Sportage (23.011 μονάδες), το Niro (16.010), το Stonic (15.115) και το Picanto (13.639) ολοκλήρωσαν τη λίστα των πέντε κορυφαίων μοντέλων της Kia στην Ευρώπη.