Η Ford ανακοίνωσε πως σκοπεύει να ξαναρχίσει τις δραστηριότητες παραγωγής στα περισσότερα εργοστάσια οχημάτων και κινητήρων της στην ηπειρωτική Ευρώπη από τις 4 Μαΐου

Συγκεκριμένα, η παραγωγή θα ξεκινήσει σταδιακά στις 4 Μαΐου στα εργοστάσια συναρμολόγησης οχημάτων στο Saarlouis και στα εργοστάσια εργασιών συναρμολόγησης και κατασκευής κινητήρων στην Κολωνία της Γερμανίας. Επίσης θα ξαναρχίσουν οι εργασίες στο εργοστάσιο συναρμολόγησης οχημάτων στη Βαλένθια της Ισπανίας και στις εγκαταστάσεις συναρμολόγησης οχημάτων και παραγωγής κινητήρων στην Κραϊόβα της Ρουμανίας.

Στο εργοστάσιο κινητήρων στη Βαλένθια, η παραγωγή θα ξαναρχίσει, στις 18 Μαΐου, ενώ η ημερομηνία επανεκκίνησης για τις μονάδες παραγωγής κινητήρων της Ford στο Dagenham και το Bridgend στη Μ. Βρετανία δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα.

Η παραγωγή θα ξεκινήσει σε μειωμένους ρυθμούς, με προτεραιότητα στις επιβεβαιωμένες παραγγελίες πελατών, και σταδιακά θα εντατικοποιηθεί τους επόμενους μήνες μέχρι την πλήρη επαναφορά. Στη στρατηγική σχεδιασμού της παραγωγής λαμβάνονται υπόψη η ετοιμότητα των προμηθευτών, οι περιορισμοί μετακινήσεων κάθε χώρας και οι εκθέσεις των εμπόρων της Ford που θα επαναλειτουργήσουν σε βασικές αγορές, καθώς και η ζήτηση των πελατών.

Θα εφαρμοστεί μία ολοκληρωμένη λίστα παγκόσμιων προτύπων της Ford για την κοινωνική αποστασιοποίηση και πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στα εργοστάσια και τις λοιπές εγκαταστάσεις της Ford σε όλη την Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει τα εξής:

  • Όποιος εισέρχεται σε μία εγκατάσταση της Ford είναι απαραίτητο να χρησιμοποιεί μία μάσκα προστασίας προσώπου που θα χορηγεί η εταιρεία, και μία προστατευτική ασπίδα προσώπου σε ορισμένες εργασίες παραγωγής αλλά και σε περιπτώσεις που η κοινωνική απόσταση δεν μπορεί να τηρηθεί.
  • Όλα τα άτομα που εισέρχονται σε μία εγκατάσταση της Ford πρέπει να περνούν από έλεγχο θερμομέτρησης στην είσοδο με εξοπλισμό ανίχνευσης που πληροί τους τοπικούς και εθνικούς κανονισμούς και περιορισμούς.
  • Διεξαγωγή καθημερινής διαδικασίας αυτο-αξιολόγησης ευεξίας προκειμένου να επιβεβαιώνεται η καλή κατάσταση και ετοιμότητα του εργαζόμενου πριν εισέλθει στην εγκατάσταση της Ford.
  • Επανασχεδιασμός των χώρων εργασίας για τη διασφάλιση της τήρησης των αρχών περί κοινωνικής απόστασης και κλιμακωτό ωράριο εργασίας για μείωση του συγχρωτισμού των εργαζομένων στα κτίρια.

Η εταιρεία θα προσφέρει επίσης σε όλους τους εργαζομένους ένα προσωπικό “κιτ προστασίας” με την επιστροφή τους στη δουλειά. Τα κιτ προστασίας περιλαμβάνουν μάσκες προσώπου μιας χρήσης, επαναχρησιμοποιήσιμο θερμόμετρο και αντισηπτικό χεριών.

Η Ford θα κατασκευάζει μάσκες προστασίας προσώπου για χρήση στις εγκαταστάσεις της σε όλη την Ευρώπη. Όλοι όσοι εργάζονται ή επισκέπτονται μία εγκατάσταση της Ford είναι υποχρεωμένοι να φοράνε τις μάσκες που θα παρέχει η εταιρεία, σύμφωνα με τα ισχύοντα παγκόσμια πρωτόκολλα. Κατασκευάζοντας μάσκες προστασίας προσώπου για δική της χρήση, η Ford βοηθά στη μείωση της ζήτησης στις ήδη πιεσμένες εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω του απαιτούμενου εξοπλισμού προσωπικής προστασίας από υπηρεσίες υγείας και άλλες βιομηχανίες.

Σε κάποιες εγκαταστάσεις της εταιρείας συνέχισε να εργάζεται περιορισμένος αριθμός ατόμων προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της παροχής σημαντικών υπηρεσιών. Από τις 4 Μαΐου, οι δραστηριότητες αυτές επίσης θα αρχίσουν να εντατικοποιούνται προοδευτικά μέχρι την πλήρη επαναφορά στην κανονικότητα.

Επιπρόσθετα, εργαζόμενοι σε τομείς εκτός παραγωγής θα αρχίσουν να επιστρέφουν σταδιακά από τις 4 Μαΐου, με πρώτους όσους συμμετέχουν στον κύριο σχεδιασμό επανεκκίνησης και σε κρίσιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες, ή εκείνους που λόγω ειδικότητας πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό που διατίθεται μόνο στις εγκαταστάσεις της Ford, όπως εξοπλισμός δοκιμών οχημάτων. Άλλοι υπάλληλοι, εκτός παραγωγής, που μπορούν να εργάζονται από απόσταση, προς το παρόν θα συνεχίσουν να το πράττουν, όπως οι εργαζόμενοι με συμβάσεις περιορισμένου χρόνου.