Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε χθες το βράδυ τηλεδιάσκεψη με επικεφαλής ομίλων παραγωγής αυτοκινήτων και συνδικαλιστές του κλάδου, αλλά δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Η αυτοκινητοβιομηχανία ζητά κρατική στήριξη καθώς έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις αρχές του επόμενου μήνα, με κίνητρα αγοράς αυτοκινήτων όπως ζητούν κατασκευαστές, αλλά αρκετές ενστάσεις που αφορούν τις πολιτικές για το κλίμα να βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο της συζήτησης. Λίγο πριν από την τηλεδιάσκεψη, ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz τόνισε ότι η απόφαση σχετικά με την κρατική βοήθεια προς τον κλάδο δεν θα ληφθεί βεβιασμένα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σχέδιο ανάκαμψης της αυτοκινητοβιομηχανίας θα είναι έτοιμο το αργότερο στις αρχές Ιουνίου.

Ταυτόχρονα, ο Scholz εμφανίστηκε αρνητικός όσον αφορά την πρόταση αυτοκινητοβιομηχανιών για την παροχή κινήτρων και επιδοτήσεων για την αγορά αυτοκινήτου.

Πολλές από τις προτάσεις δεν τις έχω καταλάβει – για παράδειγμα, θέλουμε πραγματικά πολύ μοντέρνα πράγματα, ή ξεπούλημα του στοκ;

διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Διάβασε επίσης

Οι Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα δώσουν μερίσματα 7,5 δισ. ευρώ παρά τις κρατικές ενισχύσεις

Αναφερόμενος στο αίτημα για διάθεση μερισμάτων από τις εταιρίες, δήλωσε ότι η καταβολή κρατικών ενισχύσεων, με ταυτόχρονη πληρωμή μερισμάτων και μπόνους:

Είναι πολύπλοκη ιδέα, για να το πούμε ευγενικά.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης η Μέρκελ τόνισε την σημασία της βιομηχανίας αυτοκινήτου για τη χώρα, τόσο για την παραγωγή πλούτου, όσο και για την απασχόληση. Ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επίπεδο ομάδων εργασίας, για την δημιουργία δέσμης “μέτρων ανάκαμψης”, τα οποία θα έχουν στόχο τον εκσυγχρονισμό του κλάδου, στην κατεύθυνση των καινοτόμων τεχνολογιών αυτοκινήτου.

Διάβασε ακόμη

Η Volkswagen θέλει να εφαρμοστεί το μέτρο της απόσυρσης σε όλη την Ευρώπη για να σωθεί η αγορά αυτοκινήτων