Η BP ανακοίνωσε σήμερα πως καταργεί 10.000 θέσεις εργασίας της σε όλο τον κόσμο, περίπου το 15% του προσωπικού της που αγγίζει τους 70.000 ανθρώπους, προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική και να προσαρμοστεί σε μια πετρελαϊκή αγορά που επλήγη από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η πλειονότητα των θέσεων εργασίας θα καταργηθούν έως τα τέλη του έτους και θα αφορούν κυρίως μισθωτούς σε διοικητικά καθήκοντα, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η εταιρία.

Καταργήσεις θέσεων εργασίας θα υπάρξουν και σε υψηλόβαθμες θέσεις, καθώς η BP θα μειώσει κατά ένα τρίτο τον αριθμό των υψηλόβαθμων στελεχών, σε 400 προς το παρόν.

Τις ανακοινώσεις έκανε ο CEO της εταιρίας, Bernard Looney στη διάρκεια διαδικτυακής σύσκεψης που απευθυνόταν στο προσωπικό της BP.

Πρόκειται για δύσκολες αποφάσεις. Όμως πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι καλό για την BP και αυτό θα μας βοηθήσει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.

Το στρατηγικό σχέδιο που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο προέβλεπε ήδη έναν μικρότερο όμιλο ώστε να μπορεί στο μέλλον να εξαρτάται λιγότερο από τα ορυκτά καύσιμα. Όμως η υγειονομική κρίση άλλαξε τα πάντα και ώθησε την BP να λάβει ριζικές αποφάσεις.

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν από τον Μάρτιο κάτω από το όριο αποδοτικότητας της BP, απέναντι σε μια μειωμένη ζήτηση λόγω της διακοπής της οικονομικής δραστηριότητας στη διάρκεια των lockdown.

Ο Λούνεϊ εξηγεί πως ο όμιλος δαπανά περισσότερα χρήματα από όσα μπαίνουν στα ταμεία του, της τάξης των πολλών εκατομμυρίων δολαρίων κάθε μέρα.

Η BP είχε ανακοινώσει στις αρχές Απριλίου μια δραστική μείωση 25% των επενδυτικών δαπανών της και ένα πρόγραμμα εξοικονομήσεων 2,5 δισ. δολαρίων το 2021. Λόγω της πτώσης των τιμών, η BP υπέστη απώλειες 4,4 δισ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο.

Εξάλλου, αντίθετα από τον ανταγωνιστή της, την Shell, ο όμιλος αποφάσισε να διανείμει μέρισμα στους μετόχους του, με αποτέλεσμα να περιοριστούν τα περιθώρια οικονομικών ελιγμών.