Πριν σχεδόν πέντε μήνες η Kia παρουσίασε τη νέα -τέταρτη- γενιά του Sorento, ώστε να κάνει το παγκόσμιο ντεμπούτο του στην έκθεση της Γενεύης. Σήμερα, η κορεάτικη εταιρία έκανε γνωστό ότι ξεκίνησε η παραγωγή του μοντέλου στο εργοστάσιο της στην πόλη Hwasung της Νότιας Κορέας, με τα αυτοκίνητα που βγαίνουν από την συγκεκριμένη γραμμή παραγωγή να κυκλοφορούν στην Ευρώπη. Και αυτό γιατί όσα κυκλοφορήσουν στις Η.Π.Α. θα συναρμολογούνται στο εργοστάσιο της Kia στην πόλη West Point, της πολιτείας της Georgia των Η.Π.Α.

1

Με τη νέα γενιά του μοντέλου, η κορεάτικη εταιρία έχει ακολουθήσει μια πιο upmarket προσέγγιση, καθώς ως σημείο αναφοράς είχε τo BMW X5. Ο πραγματικός ανταγωνισμός του, όμως, θα είναι τα Skoda Kodiaq και Jeep Grand Cherokee στην Ευρώπη, και τα Ford Explorer, Mazda CX-9, GMC Acadia, Toyota Highlander, Nissan Murano και Dodge Durango στην Αμερική.

Το νέο μοντέλο είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας μεταξύ των τριών κέντρων σχεδιασμού της εταιρίας, αυτά της Νοτίου Κορέας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Οι σχεδιαστές της κορεάτικης εταιρίας ακολούθησαν τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της “εκλεπτυσμένης τολμηρότητας”, και επιδίωξαν να διατηρήσουν την τολμηρή και “σκληρή” εμφάνιση των προηγούμενων γενεών του Sorento, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα πιο κομψές γραμμές.

2

Κάτω από το καπό, το μοντέλο προσφέρεται με το Smartstream υβριδικό σύνολο, απόδοσης 230 ίππων με 350 Nm ροπής. Αυτό συνδυάζει τον 1.600αρη T-GDI turbo βενζινοκινητήρα απόδοσης 180 ίππων με 265 Nm ροπής και έναν ηλεκτροκινητήρα 60 ίππων με 264 Nm ροπής, που αντλεί ενέργεια από μια μπαταρία 1,49 kWh. Ο υβριδικός κινητήρας συνδυάζεται με ένα 6-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο.

3

Διαθέσιμος είναι και ένας 2,2-λίτρων turbodiesel κινητήρας απόδοσης 202 ίππων με 440 Nm ροπής. Εκτός Ευρώπης προσφέρεται και ο turbo 2,5-λίτρων βενζινοκινητήρας απόδοσης 281 ίππων με 421 Nn ροπής. Και οι δύο κινητήρες συνδυάζονται με το πρώτο υγρού τύπου νέο 8-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη της Kia.

Η εταιρία δηλώνει αργότερα θα παρουσιάσει και την plug-in υβριδική έκδοση του νέου Sorento.