Όπως γνωρίζεις, η ταχύτητα με την οποία φορτίζει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο εξαρτάται τόσο από την πηγή του ρεύματος, όσο και από τον ενσωματωμένο φορτιστή που διαθέτει κάθε αυτοκίνητο, ο οποίος μετατρέπει το εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) σε συνεχές (DC) και φορτίζει τη μπαταρία. Ο ενσωματωμένος φορτιστής έχει μέγιστη ικανότητα ανάλογα με το αυτοκίνητο, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια στην μπαταρία με περιορισμένη ισχύ.

Με χρήση εναλλασσόμενου ρεύματος, η ικανότητα φόρτισης μέσω οικιακής πρίζας φτάνει τα 3 kW, ενώ με χρήση wallbox αυτά μπορούν να φορτίσουν ένα αυτοκίνητο από 7 kW έως 22 kW. Ο ενσωματωμένος φορτιστής στα περισσότερα αυτοκίνητα έχει ικανότητα φόρτισης από 3,7 kW έως 11,5 kW. Έτσι, αν συνδέσεις ένα αυτοκίνητο με ικανότητα ενσωματωμένου φορτιστή στα 3,7 kW με ένα wallbox με ικανότητα φόρτισης στα 22 kW, το αυτοκίνητο σου θα φορτίζει με 3,7 kW.

Από την άλλη, υπάρχουν και οι φορτιστές συνεχούς ρεύματος, οι οποίοι κοινώς ονομάζεται ταχυφορτιστές. Όπως καταλαβαίνεις, αυτοί είναι ο γρηγορότερος τρόπος φόρτισης ενός EV και συχνά τους συναντάμε στους σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.) στους αυτοκινητόδρομους ή σε κάποια super market, ή στο δίκτυο της Ionity και στους σταθμούς Supercharger της Tesla.

Οι ταχυφορτιστές τροφοδοτούν συνεχές ρεύμα υψηλής ισχύος, της τάξης των 50 kW, 100 kW, 150 kW, 250 kW και 350 kW, έτσι ώστε να επαναφορτίζουν τη μπαταρία του αυτοκινήτου όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αντίστοιχα, και σε αυτήν την περίπτωση η ταχύτητα φόρτισης ενός αυτοκινήτου εξαρτάται από τον ικανότητα του ενσωματωμένου φορτιστή.

Μέχρι σήμερα, η Raven έκδοση των Model S και Model X μπορούσαν να φορτίσουν τις μπαταρίες τους με 200 kW, ενώ τα Model 3 και Model Y μπορούν με 250 kW στους σταθμούς Superchargers V3 της Tesla. Μέσω του Twitter, ο Elon Musk έκανε γνωστό ότι πλέον και τα πρώτα μπορούν να φορτίσουν με 250 kW, καθώς η εταιρία του άλλαξε την καλωδίωση των αυτοκινήτων, με νέα πιο παχιά καλώδια.

Έτσι, τα νέα μοντέλα της Tesla μπορούν να φορτίσουν ως εξής:

  • Model 3 (Standard Range Plus με έκδοση λογισμικού 2019.36.1 και νεότερη): 170 kW (προηγουμένως 100 kW)
  • Model 3 (Mid Range με έκδοση λογισμικού 2019.40.1.1 και νεότερη): 200 kW (προηγουμένως 120 kW)
  • Model 3/Model Y Long Range: 250 kW
  • Model S/Model X Long Range “Raven”: 250 kW (προηγουμένως 200 kW)

Η μέγιστη δυνατότητα φόρτισης σε δίκτυο Tesla Superchargers:

  • V2: 150 kW (120 kW αρχικά)
  • V3: 250 kW