Στα τέλη του περασμένου μήνα η Formula 1 ανακοίνωσε την προσθήκη τριών νέων αγώνων στο φετινό αναθεωρημένο πρόγραμμα αγώνων, στο Nurburgring, στην Imola και στο Portimao.

Η τελευταία φορά που διεξήχθη αγώνας για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 στο Nurburgring ήταν το 2013, ενώ στο θρυλικό Autodromo Enzo e Dino Ferrari το 2006. Η εκπληκτική πίστα του Portimao κατασκευάστηκε το 2008, με τις McLaren και Toyota να πραγματοποιούν δοκιμές εξέλιξης το 2009, χωρίς ωστόσο να έχει φιλοξενήσει ποτέ αγώνα της F1.

Ο αγώνας στην Imola θα είναι ο τρίτος που θα διεξαχθεί στην Ιταλία, μετά τη Monza και το Mugello, με το GP στην θρυλική πίστα της Imola να παίρνει το όνομα της περιοχής που βρίσκεται η πίστα, ήτοι Emilia Romagna.

1

Όπως, όμως, πιθανώς να είδες κατά την ανακοίνωση των νέων αγώνων, αυτός στην Imola θα είναι διήμερος, αντί για τριήμερος, όπως είναι κανονικά. Αυτό θα γίνει προκειμένου να δοθεί στις ομάδες περισσότερος χρόνος για να μεταφερθούν από το Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, όπου θα βρίσκονται το αμέσως προηγούμενο τριήμερο, μιας και η απόσταση μεταξύ των δύο πόλεων είναι σχεδόν 2.400 χλμ.

Αναπόφευκτα αλλάζει και η δομή των ελεύθερων δοκιμών και τα δυο 90λεπτα FP της Παρασκευής μαζί με το ωριαίο του Σαββάτου θα αντικατασταθούν από μόνο μια περίοδο ελεύθερων δοκιμών το Σάββατο, διάρκειας 90 λεπτών.

Η υπάρχουσα δομή των ελεύθερων δοκιμών έχει κατηγορηθεί αρκετά από πολλές πλευρές, γιατί δίνει πολλές ευκαιρίες στις -μεγάλες κυρίως- ομάδες και τους οδηγούς να προσαρμοστούν στην εκάστοτε πίστα, προσφέροντας ελάχιστες ευκαιρίες για το απρόβλεπτο. Έτσι, ο αγώνας στην Imola είναι η τέλεια αφορμή για την F1 να δοκιμάσει το διήμερο format για έναν αγώνα.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα του αγώνα, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου μεταξύ 11:00 και 12:30 θα γίνουν οι ελεύθερες δοκιμές, ενώ οι κατατακτήριες θα διεξαχθούν από 15:00 έως 16:00. Την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 14:10, και -λογικά- κατά τις 15:45 ο Lewis Hamilton θα πανηγυρίζει άλλη μια νίκη. Οι παραπάνω είναι ώρες Ελλάδας.