Ένας ακόμη πετρελαϊκός κολοσσός, η Exxon Mobil, παρουσίασε ζημιές τριμήνου, κάτι που είχε να συμβεί εδώ και 36 χρόνια, εξαιτίας της πτώσης της ζήτησης που έφερε η πανδημία.

Η Exxon κατέγραψε τη χειρότερη τριμηνιαία απώλεια της σύγχρονης ιστορίας το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σημειώνοντας απώλεια 1,1 δισ. δολαρίων, σε σύγκριση με τα κέρδη 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Έτσι η Exxon Mobil προειδοποιεί ότι το 20% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου ενδέχεται να μην είναι πλέον βιώσιμα. Η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας παγκοσμίως, δηλώνει πως το 20% των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο (22,4 δισ. βαρέλια) δεν θα θεωρείται πλέον ως “αποδεδειγμένα αποθέματα” στο τέλος του τρέχοντος έτους, εάν οι τιμές του πετρελαίου δεν ανακάμψουν πριν από τότε.

1Διάβασε επίσης

Η πετρελαϊκή ζήτηση ενδεχομένως να μην ανακάμψει ποτέ στα επίπεδα του 2019

Τα αποθέματα πετρελαίου θεωρούνται “αποδεδειγμένα” μόνο όταν πληρούν συγκεκριμένες οικονομικές κατευθυντήριες γραμμές που καθορίζονται από την SEC, την Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, συμπεριλαμβανομένου του κόστους και του ποσού των απαιτούμενων δαπανών. Με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τις αρχές του έτους και να κυμαίνονται σήμερα κοντά στα 40 δολάρια το βαρέλι, σε συνδυασμό με την ανάγκη μείωσης του κόστους, η Exxon δεν μπορούσε πλέον να συμπεριλάβει 4,5 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου βάσει αυτού του ορισμού.

Η Exxon δεν θα μειώσει το μέρισμα της, αλλά εξετάζει να προχωρήσει σε ορισμένες περικοπές θέσεων εργασίας και σε περικοπές εισφορών που σχετίζονται με τις συντάξεις. Συγκεκριμένα έχει ήδη ενημερώσει τους εργαζομένους της πως θα προχωρήσει στην αναστολή χορήγησης της οικονομικής συμμετοχής της στο πρόγραμμα συνταξιοδοτικής αποζημίωσης από την 1η Οκτωβρίου του 2020.