Η πετρελαϊκή ζήτηση ενδεχομένως να μην ανακάμψει ποτέ στα επίπεδα του 2019

Σχετικά άρθρα

Η κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να μην επιτρέψει τη πετρελαϊκή ζήτηση να ανακάμψει ποτέ στα επίπεδα του 2019. Αυτό αναφέρει ο ΟΠΕΚ (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών), ο οποίος αφήνει να εννοηθεί πως η πετρελαϊκή ζήτηση έφθασε ήδη στο αποκορύφωμά της το 2019, αφού η συγκυρία της πανδημίας του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με την στροφή πολλών βιομηχανικών κλάδων, με πρώτη την αυτοκινητοβιομηχανία, σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, σηματοδοτούν την αρχή του τέλους της εποχής του πετρελαίου.

Πριν από 12 χρόνια η τιμή του αργού είχε ξεπεράσει τα 145 δολάρια το βαρέλι. Αλλά οι δύο μεγάλες οικονομικές κρίσεις, η χρηματοοικονομική του 2008 και η υγειονομική του 2020 σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις και τη δαιμονοποίηση των υδρογονανθράκων στις αναπτυγμένες χώρες, φαίνεται πως αλλάζουν άρδην τα δεδομένα.

Στην πραγματικότητα είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε εδώ και δεκαετίες. Το 1994 το 40% της ενέργειας στον πλανήτη παραγόταν από την καύση πετρελαίου. Το 2019, παρά την εκτίναξη της πετρελαϊκής ζήτησης σε επίπεδα-ρεκόρ, το ποσοστό αυτό έπεσε στο 33%. Ειδικοί αναφέρουν πως η μόνιμη καταστροφή της ζήτησης, λόγω των συγκυριών πιθανότατα θα επιταχυνθεί.

Διάβασε επίσης

Εκτός από την BP και η Shell ανησυχεί για την μετά κορωνοϊού εποχή

Η πανδημία μείωσε την ημερήσια κατανάλωση αργού κατά 1/3 νωρίτερα μέσα στο έτος, σε μια εποχή που η άνοδος των ηλεκτρικών οχημάτων και η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μείωσαν τις αναθεωρήσεις στις προβλέψεις για τη μακροπρόθεσμη ζήτηση πετρελαίου.

Το 2019, ο κόσμος κατανάλωνε 99,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και ο ΟΠΕΚ είχε προβλέψει αύξηση στα 101 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2020. Η πανδημία όμως καθήλωσε τα αεροπλάνα στο έδαφος, μείωσε τις μετακινήσεις με οχήματα και έκλεισε για πολλές εβδομάδες τα περισσότερα εργοστάσια, αναγκάζοντας τον ΟΠΕΚ να μειώσει τη φετινή εκτίμησή του στα 91 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ η ζήτηση για το 2021 θα είναι κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του στο ευρύτερο σχήμα του ΟΠΕΚ+, άρχισαν να τροφοδοτούν την παγκόσμια αγορά με μεγαλύτερες ποσότητες αργού, την ώρα που πολλές χώρες ανά τον πλανήτη παλεύουν να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να αντλήσει επιπλέον – σε ημερήσια βάση – περί τα 1,5 εκατ. βαρέλια περισσότερα τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, καθώς αρχίζει να αποσυμπιέζει τα επίπεδα των μειώσεων στην παραγωγή, με τη Ρωσία να έχει ξεκινήσει να αυξάνει ελαφρά την παραγωγή της ήδη από τον Ιούλιο.

Το πετρέλαιο έχει ανακάμψει από μια βουτιά έως και σε αρνητικές τιμές μέσα στον Απρίλιο, ωστόσο το ράλι του έχει “κολλήσει” σε επίπεδα περί τα 40 δολαρίων το βαρέλι, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού δημιουργεί ανησυχία για το κατά πόσον η ανάκαμψη της ζήτησης θα έχει συνέχεια ή θα αναστραφεί.

Οι σημερινές τιμές του αργού είναι πολύ κάτω από το επίπεδο που οι περισσότερες κυβερνήσεις των πετρελαιοπαραγωγικών κρατών θα ήθελαν για να εξισορροπήσουν τους προϋπολογισμούς τους, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, του de facto ηγέτη του ΟΠΕΚ.

ΠηγήReuters.com

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δες μια Pagani Utopia να διασχίζει έναν πλημμυρισμένο δρόμο στο Ντουμπάι

Μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων ετών "χτύπησε" τις περασμένες ημέρες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Ντουμπάι να μετατρέπεται σε μία απέραντη...

Υποχώρησαν κατά 5,2% οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Μάρτιο

Μειωμένες κατά 5,2% ήταν οι πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα πουλήθηκαν 1.031.875 νέα αυτοκίνητα έναντι 1.089.017 τον Μάρτιο του 2022,...

Γερμανία: Κόπηκαν οι επιδοτήσεις, μειώθηκαν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών

Ο απότομος τερματισμός των κρατικών επιδοτήσεων είχε ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να μειωθούν κατά 14,1% στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο του έτους,...