Η AutoX ανακοίνωσε σήμερα ότι η RoboTaxi υπηρεσία της στη Σαγκάη είναι, για πρώτη φορά, ανοιχτή στο ευρύ κοινό. Αυτό σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για τη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, όπου οι κάτοικοι της μπορούν να μετακινηθούν στην περιοχή Jiading, χωρίς τη χρήση οδηγού. Η AutoX έχει έρθει σε συμφωνία με τις δημοτικές αρχές της πόλης και αρχικά θα λειτουργεί ένα στόλο 100 οχημάτων.

Η AutoX είναι μια εταιρία ανάπτυξης hardware και software της τεχνολογίας αυτόνομων οχημάτων που την ενσωματώνει σε αυτοκίνητα προσφέροντας αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 4. Η εταιρία έχει έδρα το Hong Kong και το San Jose της Καλιφόρνιας και τον περασμένο Απρίλιο άνοιξε ένα μεγάλο κέντρο επιχειρήσεων για robotaxi στη Σαγκάη της Κίνας.

Οι πελάτες μπορούν να κάνουν κράτηση για τα RoboTaxi της AutoX μέσω της εφαρμογής SmartNavi για smartphone της Alibaba, με παρόμοιο τρόπο όπως άλλες υπηρεσίες, πχ. Uber. Για να υποστηρίξει το λανσάρισμα της πιλοτικής υπηρεσίας RoboTaxi στο κοινό, η AutoX έχει συνάψει μια στρατηγική συνεργασία με την Letzgo, έναν μεγάλο φορέα στόλου ταξί με έδρα τη Σαγκάη.

Η συμφωνία σηματοδοτεί ένα βήμα προόδου για το επιχειρηματικό μοντέλο της AutoX, το οποίο παρέχει την πλατφόρμα “AutoX Driver”, ενώ η Letzgo θα εκτελεί τις καθημερινές δραστηριότητες του στόλου των οχημάτων. Η συμφωνία επιτρέπει επίσης να “κλείσει” κάποιος ένα RoboTaxi της AutoX μέσω της εφαρμογής της Letzgo, κάτι που θα γίνει διαθέσιμο τις επόμενες εβδομάδες.

Κάθε όχημα της AutoX διαθέτει LiDAR, κάμερες, ραντάρ και αισθητήρες, ενώ στο εσωτερικό υπάρχει ένας κεντρικός υπολογιστής υψηλής απόδοσης, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στο χώρο αποσκευών και στα πίσω καθίσματα. Τέλος, η AutoX διαθέτει εγκαταστάσεις στο Πεκίνο και στη Σαγκάη, ενώ εκτελεί πιλοτικά προγράμματα αυτόνομων οχημάτων στις πόλεις Shenzhen, San Jose και Σαγκάη. ΟΠ ιδρυτής και CEO της είναι ο Jianxiong Xiao, γνωστός και ως Professor X.