Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ανεξάρτητου Γερμανού αναλυτή Matthias Schmidt, με έδρα το Βερολίνο, από τις αρχές του χρόνου μέχρι και το τέλος του Ιουλίου οι πωλήσεις plug-in υβριδικών (PHEV) και αμιγώς ηλεκτρικών (BEV) αυτοκινήτων στην Ευρώπη ξεπέρασαν κατά περίπου 14.000 αυτοκίνητα, τις αντίστοιχες στην αγορά της Κίνας, για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, στη Δυτική Ευρώπη (μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία) πουλήθηκαν 500.000 εξηλεκτρισμένα οχήματα, ξεπερνώντας αυτές της μεγαλύτερης αγοράς αυτοκινήτων παγκοσμίως, της Κίνας.

Για το παραπάνω νούμερο ευθύνονται κυρίως οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές αυτοκινήτων, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες αύξησαν τις κρατικές επιδοτήσεις για να τονώσουν τη ζήτηση που είχε αποδεκατιστεί από την πανδημία, ενώ και οι κατασκευαστές έχουν κάνει προσφορές.

Το πρώτο 7μηνο του 2020, η Ευρώπη έχει προβάδισμα στην αγορά plug-in υβριδικών αυτοκινήτων, καθώς πουλήθηκαν 231.000 PHEV, ενώ το ίδιο διάστημα στην Κίνα πωλήθηκαν 108.000 PHEV αυτοκίνητα. Από την άλλη, η Κίνα βρίσκεται σε κυρίαρχη θέση στις πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς ταξινομήθηκαν 378.000 αυτοκίνητα, όταν στην Ευρώπη οι αντίστοιχες πωλήσεις ήταν μόλις 269.000.

Η Κίνα ακολούθησε ακριβώς το αντίθετο μονοπάτι, σε σχέση με την Ευρώπη και παρότι χτυπήθηκε σφοδρά από τον κορωνοϊό, μείωσε τα κίνητρα, σε μια προσπάθεια να καταστήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες περισσότερο ανεξάρτητες.

Σύμφωνα με τον Schmidt, αν οι πωλήσεις υβριδικών και ηλεκτρικών οχημάτων συνεχιστούν με αυτό το ρυθμό, η Ευρώπη πιθανότατα θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο πωλήσεις φέτος, καθώς η Tesla θα αυξήσει την διαθεσιμότητα των αυτοκινήτων της στην Ευρώπη, ενώ θα εισέλθει και η Volkswagen με το ID.3.