Η Volkswagen ανακοίνωσε πως κατέληξε σε συμφωνία με τους κρατικούς και ομοσπονδιακούς εισαγγελείς της Βραζιλίας στο Σάο Πάολο, για την αποζημίωση πρώην εργαζομένων της στη χώρα, τα δικαιώματα των οποίων παραβίασε στη διάρκεια της δικτατορίας.

Πρώην εργαζόμενοι της Volkswagen και οι οικογένειές τους ζητούν εδώ και πέντε χρόνια αποζημιώσεις από την αυτοκινητοβιομηχανία για τη συνεργασία της με το στρατιωτικό καθεστώς στη Βραζιλία (1964-1985). Επιτροπή που διορίστηκε από την κυβέρνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εταιρείες, ανάμεσά τους και η Volkswagen, βοηθούσαν μυστικά το στρατιωτικό καθεστώς να εντοπίζει “ανατρεπτικά στοιχεία” και ακτιβιστές που εργάζονταν σε αυτές.

Στη συνέχεια αυτοί συλλαμβάνονταν και βασανίζονταν, ενώ άλλοι έχαναν τις δουλειές τους και μετά δεν μπορούσαν να εργαστούν αλλού.

1

Βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της Volkswagen, του ομοσπονδιακού εισαγγελέα και των εισαγγελέων πολιτειών, η Volkswagen θα καταβάλει 36 εκατ ρεάλ (5,54 εκατ. ευρώ) σε αποζημιώσεις, από τα οποία τα 16,8 εκατ. ρεάλ (2,59 εκατ. ευρώ) θα καταβληθούν σε εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Επίσης ένα ποσό θα δοθεί σε διάφορες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα αυτό το αρνητικό κεφάλαιο της ιστορίας της Βρασζιλίας και να προωθήσουμε τη διαφάνεια. Λυπούμαστε για τις παραβιάσει που έγιναν στο παρελθόν.

δήλωσε ο Hiltrud Werner, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της VW σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Ανεξάρτητη έκθεση την οποία ζήτησε η εταιρεία το 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στελέχη της ασφάλειας της VW στη Βραζιλία συνεργάστηκαν με το στρατιωτικό καθεστώς.

Η συνεργασία αυτή διήρκησε από το 1969 ως το 1979 και οδήγησε στη σύλληψη “τουλάχιστον επτά εργαζομένων” σε μια εποχή που ήταν γνωστή η πρακτική των βασανιστηρίων που χρησιμοποιούσε η αστυνομία.

Στη διάρκεια της δικτατορίας στη Βραζιλία πέθαναν ή εξαφανίστηκαν τουλάχιστον 434 άνθρωποι, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Αλήθειας που συστάθηκε για να ερευνήσει τα εγκλήματα του στρατιωτικού καθεστώτος. Περίπου 20.000 άνθρωποι καταγγέλλουν ότι βασανίστηκαν.