Τo Euro NCAP ανακοίνωσε σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα από το νέο πρόγραμμα δοκιμών με την ονομασία Assisted Driving, το οποίο αξιολογεί τα συστήματα υποβοήθησης στον αυτοκινητόδρομο (Highway Assist) που μοιράζονται τον έλεγχο του οχήματος με τον οδηγό, ο οποίος εξακολουθεί να έχει όλη την ευθύνη. Τα εν λόγω συστήματα βοηθούν στην ανίχνευση εμποδίων και κινδύνων, καθώς και στην αντιμετώπισή τους, αναβαθμίζοντας τη συνολική οδηγική εμπειρία.

Το Highway Assist βοηθά τον οδηγό να διατηρεί σταθερή ταχύτητα, να κρατά το αυτοκίνητο στο κέντρο της λωρίδας κυκλοφορίας, αλλά και να κρατά ασφαλή απόσταση από το προπορευόμενο αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας το ενεργό Cruise Control και το σύστημα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας.

Το νέο πρόγραμμα δοκιμών επικεντρώνεται σε δύο βασικούς τομείς, την Iκανότητα Bοήθειας (Assistance Competence), την ισορροπία δηλαδή μεταξύ των τεχνικών ικανοτήτων του συστήματος (Βοήθεια οχήματος) και του βαθμού στον οποίο διατηρεί τον οδηγό σε εγρήγορση (Driver Engagement), αλλά και το Safety Backup, το “δίχτυ ασφαλείας” του αυτοκινήτου σε κρίσιμες καταστάσεις.

1

Ο οργανισμός δοκίμασε αρχικά τα Audi Q8, BMW Σειρά 3, Ford Kuga, Mercedes GLE, Nissan Juke, Peugeot 2008, Renault Clio, Tesla Model 3, Volkswagen Passat και Volvo V60 και αξιολογεί του παραπάνω τομείς με ένα σύστημα βαθμολόγησης, με το κάθε αυτοκίνητο να παίρνει μια βαθμολογία με τέσσερις βαθμίδες (Entry, Moderate, Good, Very Good), που βοηθά τους καταναλωτές να κατανοήσουν εύκολα τα συμπεράσματα των δοκιμών και να συγκρίνουν τα αυτοκίνητά μεταξύ τους.

Τα Audi Q8, BMW Σειρά 3 και Mercedes GLE βαθμολογήθηκαν ως Very Good, ενώ το Ford Kuga με Good. Τα Nissan Juke, Tesla Model 3, Volvo V60 και Volkswagen Passat ως Moderate, ενώ τα Peugeot 208 και Renault Clio ως Entry.

Το Euro NCAP αναφέρει για το Tesla Model 3, πως παρότι το Autopilot παρέχει πολύ καλές επιδόσεις στον τομέα της υποβοήθησης στον αυτοκινητόδρομο, δεν κάνει τίποτα προκειμένου να διατηρήσει τον οδηγό “ενεργό”.

2Αναλυτικά τα αποτελέσματα

3