Ο φόβος των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρησιμοποιούν Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εν καιρώ πανδημίας, έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της αγοράς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων παλιάς τεχνολογίας, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στους σταθμούς, στις στάσεις, μέσα στα λεωφορεία και συρμούς.

Σύμφωνα με το Reuters, δεδομένα από την ερευνητική εταιρεία IHS Markit και το site αγοράς αυτοκινήτων AutoScout24 έδειξαν ότι υπήρξε μια σημαντικά ανοδική μεταβολή στις ταξινομήσεις παλαιότερων αυτοκινήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και μια αύξηση στις αναζητήσεις στο διαδίκτυο για παλιά αυτοκίνητα.

Η αύξηση του ενδιαφέροντος για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα δεν είναι καλή είδηση ούτε για τα ΜΜΜ που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω μειωμένης κίνησης, ούτε για το περιβάλλον, καθώς η ζήτηση για παλιά αυτοκίνητα είναι μεγαλύτερη από νέα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις εκπομπές ρύπων.

Ο Ameen Sultani, γενικός διευθυντής της Nawaie Motoring, μιας αντιπροσωπείας αυτοκινήτων στο προάστιο Hayes του δυτικού Λονδίνου, επισημαίνει ότι παλαιότερα αυτοκίνητα με τιμή κάτω των 3.000 λιρών (€3.350) έχουν μεγάλη ζήτηση. Επιπλέον, ο Sultani τόνισε ότι οι τιμές για τα αυτοκίνητα άνω της δεκαετίας έχουν αυξηθεί κατά 25%, καθώς οι αγοραστές που χρησιμοποιούσαν τρένα και λεωφορεία αναζητούν οικονομικές εναλλακτικές λύσεις.

Στη Γαλλία, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά σχεδόν 16% το τρίτο τρίμηνο του 2020, ενώ οι πωλήσεις νέων οχημάτων μειώθηκαν περισσότερο από 5%. Επίσης, κατά το εννιάμηνο του έτους, τα αυτοκίνητα άνω των 15 ετών αποτελούσαν το μεγαλύτερο ποσοστό ταξινομήσεων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2019. Στην Ισπανία οι πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 25%.