Η Honda ανακοίνωσε ότι έχει ετοιμάσει ένα νέο φίλτρο γύρης για το αυτοκίνητό, που είναι ικανό να αποτρέψει την είσοδο σχεδόν όλων των αερομεταφερόμενων ιών στην καμπίνα. Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία ονομάζει το φίλτρο Kurumask, που στα ελληνικά μεταφράζεται ως μάσκα αυτοκινήτου, και μετά από δοκιμές είδε ότι το νέο σύστημα φιλτραρίσματος απομακρύνει το 99,8% των σταγονιδίων που περιέχουν κάποιον ιό εντός 15 λεπτών, και το 99,9% οποιωνδήποτε ιχνών ενός ιού μετά από 24 ώρες.

Ο Takaharu Echigo, υπεύθυνος για την ανάπτυξη του Kurumask, δήλωσε:

Θέλουμε να κάνουμε τους οδηγούς να αισθάνονται ασφαλείς και άνετοι ακόμα και όταν διατηρούν τα παράθυρα του αυτοκινήτου τους κλειστά στον κρύο καιρό.

Ένα από τα βασικά κίνητρα για την ανάπτυξη του νέου φίλτρου είναι ότι η Honda αναπτύσσει ένα όχημα που θα μεταφέρει με ασφάλεια τους ασθενείς με Covid-19, χωρίς να μολύνει τον οδηγό του, καθώς υπογραμμίζει ότι η πανδημία αποτέλεσε την αιτία παραγωγής του συγκεκριμένου φίλτρου.

Το φίλτρο είναι ήδη διαθέσιμο στην αγορά της Ιαπωνίας για το N-Box, με τη Honda να λέει ότι σκοπεύει να αναπτύξει γρήγορα το νέο φίλτρο και για τα άλλα της μοντέλα. Ωστόσο, το μόνο μειονέκτημα της νέας τεχνολογίας φίλτρων είναι ότι το Kurumask είναι αποτελεσματικό μόνο για ένα χρόνο.

Το φίλτρο “Kurumask” τοποθετείται πάνω από το υπάρχον φίλτρο καμπίνας-κλιματισμού και διαθέτει μικροσκοπικές αιχμές στην επιφάνεια του, παγιδεύοντας τους ιούς και δεν τους επιτρέπει να εισχωρήσουν στη καμπίνα. Σύμφωνα με την ομάδα ανάπτυξης του φίλτρου, αυτό είναι αποτελεσματικό έναντι τεσσάρων τύπων ιών, με τον καθένα να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Πηγή έμπνευσης για το φίλτρο/μάσκα είναι μία μελέτη ερευνητών σε ένα πανεπιστήμιο που βρήκε πως τα φτερά της λιβελούλας για να διατηρηθούν καθαρά διαθέτουν μικροσκοπικές αιχμές στην επιφάνεια που δεν επιτρέπουν σε σωματίδια να “καθίσουν” επάνω τους.