Σήμερα η γκάμα της Skoda στην Ινδία αποτελείται από το Rapid, το Octavia, το Superb, το Karoq και το Kodiaq, αλλά μέσα στο 2021 θα προστεθεί και το Kushaq. Τα αποκαλυπτήρια του μοντέλου θα γίνουν τον ερχόμενο Μάρτιο, καθώς το μεσαίου μεγέθους SUV είναι το πρώτο μοντέλο που έχει εξελιχθεί ειδικά για την αγορά της Ινδίας.

Το όνομα του είναι Kushaq και συμμορφώνεται με την ονοματολογία των SUV της τσέχικης εταιρίας, που ορίζει το όνομα τους να ξεκινά με το γράμμα K και να τελειώνει με το γράμμα Q (Kodiaq, Karoq, Kamiq). Αυτό προέρχεται από τα σανσκριτικά, μια ινδική γλώσσα με παράδοση χιλιάδων ετών. Στη “γλώσσα των θεών”, που χρησιμοποιείται ακόμα σήμερα, η λέξη “kushak” σημαίνει βασιλιάς ή αυτοκράτορας.

Το μοντέλο θα αποτελεί την έκδοση παραγωγής του Vision In Concept, το οποίο παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2020. Το Kushaq θα βασίζεται στην MQB A0 IN πλατφόρμα του VW Group, θα πωλείται αποκλειστικά στην αγορά της Ινδίας και μηχανικά θα είναι διαθέσιμο με δύο κινητήρες βενζίνης, τον 1.000άρη και 1.500άρη TSI. Και οι δύο θα μεταφέρουν την κίνηση στον εμπρός άξονα, και θα συνδυάζονται -ανάλογα την έκδοση- με ένα 6τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο, ένα 6τάχυτο αυτόματο κιβώτιο και ένα 7τάχυτο αυτόματο κιβώτιο.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, έγινε γνωστό πως το VW Group θέλει να μεγαλώσει την διαφοροποίηση μεταξύ των μοντέλων της Volkswagen, της Seat και της Skoda, με την Seat να ανεβαίνει κατηγορία, ενώ η Skoda θα γίνει η εταιρία που θα προσφέρει προσιτά μοντέλα στην αγορά, χωρίς ωστόσο να θέλει να ανταγωνιστεί την Dacia.

Μετά το Kushaq, θα ακολουθήσει ένα sedan μοντέλο βασισμένο στην ίδια πλατφόρμα, με τα δύο μοντέλα να κατασκευάζονται στην Ινδία. Τα οχήματα που βασίζονται στη φθηνότερη πλατφόρμα δεν αναμένεται να γίνουν διαθέσιμα προς πώληση στην Ευρώπη, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να γίνει αυτό κάποια στιγμή στο μέλλον.

Η επένδυση της Skoda στην Ινδία, ύψους 1 δισ. ευρώ, είναι μέρος του στρατηγικού σχεδίου India 2.0, με την εξέλιξη της low-cost πλατφόρμας για την Ινδία να είναι σημαντική, καθώς η συγκεκριμένη αγορά είναι τεράστια για φθηνά οχήματα.