Η BP ανακοίνωσε απώλειες ύψους 5,7 δισ. δολαρίων το 2020, σημαντικά μεγαλύτερες του αναμενόμενου. Το 2020 ήταν μία άκρως προβληματική και δύσκολη χρήση για την πετρελαϊκή αγορά κατά κύριο λόγο εξαιτίας της πανδημίας.

Παρότι οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ζημίες της τάξεως των 4,8 δισ. δολαρίων, οι ζημίες της BP ανήλθαν σε 5,7 δισ. δολάρια, έναντι καθαρών κερδών 10 δισ. το 2019. Τα κέρδη του 4ου τριμήνου της BP υποχώρησαν στα 115 εκατ. δολάρια, έναντι αρχικής εκτίμησης για 285,5 εκατ. δολάρια. Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε σύγκριση με τα κέρδη 86 εκατ. δολαρίων στο 3ο τρίμηνο και κέρδη 2,6 δισ. δολαρίων έναν χρόνο νωρίτερα.

1Διάβασε επίσης

BP: Η ζήτηση πετρελαίου δεν θα επιστρέψει ποτέ στα προ κορωνοϊού επίπεδα

Αυτή ήταν η πρώτη φορά μέσα στη δεκαετία που η BP παρουσίασε απώλειες, έπειτα από την απομείωση στοιχείων ενεργητικού πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 6,5 δισ. δολάρια, ως αποτέλεσμα των σημαντικών μειώσεων στις μακροπρόθεσμες τιμές ενέργειας.

Ήταν σίγουρα ένα δύσκολο τρίμηνο, για μια πραγματικά δύσκολη χρονιά για όλους. Και τα ετήσια αποτελέσματά μας χτυπήθηκαν σκληρά από την Covid. Είχαμε τη χειρότερη ύφεση στον κόσμο από τη δεκαετία του 1940. Ήταν μια βάρβαρη χρονιά, νομίζω, για τις επιχειρήσεις πετρελαίου – αρνητικές τιμές, πτώση της ζήτησης καυσίμων 14%, κτλ.

To 2020 ήταν ένα καίριο έτος, το δυσκολότερο της καριέρας μου. Τα καλά νέα είναι ότι η επιχείρηση συνέχισε να αποδίδει πραγματικά, πολύ καλά και είμαι απίστευτα ευγνώμων στο προσωπικό μας σε όλο τον κόσμο για αυτό. Ισχυρή ασφάλεια, ισχυρή αξιοπιστία, μπροστά από το σχέδιο για την ανάληψη κόστους. Και το καθαρό χρέος κάτω από 39 δισ. δολάρια.

ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Bernard Looney.