BP: Η ζήτηση πετρελαίου δεν θα επιστρέψει ποτέ στα προ κορωνοϊού επίπεδα

Σχετικά άρθρα

Η BP θεωρεί πως η ζήτηση πετρελαίου έχει ήδη κορυφωθεί, κηρύσσοντας το τέλος μίας εποχής διαρκούς αύξησης της κατανάλωσης του ορυκτού καυσίμου, που πολλοί θεωρούσαν ότι θα διαρκέσει ακόμη μία δεκαετία ή και περισσότερο. Η στροφή σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, αλλά και οι σχετικά χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης σημαίνουν ότι η όρεξη για μαύρο χρυσό δεν μπορεί να ανοίξει άλλο.

Η κατανάλωση πετρελαίου πιθανόν να μην επιστρέψει ποτέ στα επίπεδα, τα οποία βρισκόταν πριν ξεσπάσει η κρίση του νέου κορωνοϊού, προειδοποιεί η BP σε έκθεσή της. Ακόμη και το πιο αισιόδοξο σενάριο της BP θέλει τη ζήτηση να παραμένει εν πολλοίς αμετάβλητη για τις δύο επόμενες δεκαετίες, καθώς θα βρίσκεται σε εξέλιξη η μετάβαση σε έναν κόσμο απεξαρτημένο από τα ορυκτά καύσιμα.

Τα τρία σενάρια της BP

Η BP περιγράφει τρία πιθανά σενάρια για την παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας από τώρα έως το 2050, τα οποία απεικονίζουν μια γρήγορη, μια μέτρια και μια αργή μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα δύο πρώτα σενάρια δείχνουν ότι η ζήτηση για πετρέλαιο πέφτει απότομα τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Αλλά ακόμα και κάτω από το πιο αισιόδοξο σενάριο της εταιρείας για το αργό πετρέλαιο, όπου η κλιματική δράση δεν επιταχύνεται, η ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει στα επίπεδα του 2019 κάποια στιγμή στις αρχές της δεκαετίας του 2030, προτού αρχίσει να μειώνεται το 2035.

Αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτήν που σκιαγράφησε η εταιρεία στη σχετική έκθεσή της πριν από ένα χρόνο, η οποία προέβλεπε ότι η κατανάλωση πετρελαίου θα συνέχιζε να αυξάνεται την επόμενη δεκαετία, κορυφώνοντας κάποτε τη δεκαετία του 2030.

Διάβασε ακόμη

Οι εταιρείες πετρελαίου σταματούν την αναζήτηση για νέες πηγές πετρελαίου

Ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός έρχεται ουσιαστικά να περιγράψει ένα πολύ διαφορετικό μέλλον σε σχέση με εκείνο, που σκιαγραφούν με τις δηλώσεις τους στελέχη άλλων μεγάλων πετρελαιοβιομηχανιών και αξιωματούχων του OPEC, οι οποίοι και θεωρούν ότι το πετρέλαιο είναι το μόνο καύσιμο που μπορεί να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες ενός αυξανόμενου πληθυσμού και μίας επεκτεινόμενης σε παγκόσμιο επίπεδο μεσαίας τάξης.

Η έκθεση προβλέπει ότι, ενώ η ζήτηση πετρελαίου θα μειώνεται θα υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ενέργεια που δεν βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα. Το 2018, τα ορυκτά καύσιμα αποτελούσαν το 85% της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας, αλλά έως το 2050, αυτό θα μπορούσε να μειωθεί μεταξύ 20% και 70% , ανάλογα με τις επιλογές των πολιτικών. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα καλύψουν τη διαφορά. Ως αποτέλεσμα, σε κάθε σενάριο της BP, το ποσοστό της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αυξηθεί πιο γρήγορα από ό, τι οποιοδήποτε καύσιμο με βάση τα ορυκτά.

Η BP μέχρι το 2030 θέλει να δημιουργήσει 70.000 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, σχεδόν 10 φορές περισσότερους από όσους διαθέτει σήμερα (7.500), με την ηλεκτρική ενέργεια που θα παρέχουν να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.

Για την BP η πρωτοκαθεδρία του πετρελαίου απειλείται από τις εναλλακτικές, που προσφέρονται σήμερα. Για αυτό και η εταιρεία επιχειρεί τη δική της δυναμική στροφή προς έναν πιο πράσινο κόσμο. Μέσα στην επόμενη δεκαετία σχεδιάζει να συρρικνώσει κατά 40% την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και να δαπανήσει έως και 5 δισ. δολάρια για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Διάβασε επίσης

Η BP στρέφεται προς την “πράσινη” ενέργεια, μειώνοντας την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου

Η έκθεση προβλέπει πως η αυξημένη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων θα επηρεάσει περαιτέρω την παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο. Οι διεθνείς πολιτικές για τον περιορισμό της χρήσης του πλαστικού, το οποίο είναι κατασκευασμένο από πετρέλαιο, αναμένεται επίσης να μειώσουν ακόμη περισσότερο τη ζήτηση για αργό, παρά τις προβλέψεις άλλων εταιριών ορυκτών καυσίμων που στοιχηματίζουν στο πλαστικό ως σωτήρα.

Με την εκτίμηση της BP συμφωνεί και η νορβηγική DNV GL, εκ των κορυφαίων συμβουλευτικών εταιρειών στον κλάδο ενέργειας. Σε μελέτη της τον περασμένο Ιούλιο προειδοποιούσε και εκείνη ότι η ζήτηση πετρελαίου κορυφώθηκε πιθανότατα το 2019 και δεν πρόκειται να επιστρέψει ξανά σε αυτά τα επίπεδα. Μάλιστα η νορβηγική εταιρεία εκτιμά ότι το 2050 η παγκόσμια χρήση ενέργειας θα είναι 8% χαμηλότερη σε σχέση με την προ πανδημίας πρόβλεψη.

ΠηγήBP

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Υποχώρησαν κατά 5,2% οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Μάρτιο

Μειωμένες κατά 5,2% ήταν οι πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα πουλήθηκαν 1.031.875 νέα αυτοκίνητα έναντι 1.089.017 τον Μάρτιο του 2022,...

Γερμανία: Κόπηκαν οι επιδοτήσεις, μειώθηκαν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών

Ο απότομος τερματισμός των κρατικών επιδοτήσεων είχε ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να μειωθούν κατά 14,1% στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο του έτους,...