Έχουν περάσει ακριβώς δέκα χρόνια από την στιγμή που η Lancia παρουσίασε την τρίτη γενιά της Ypsilon, λίγο πριν αυτή κάνει το ντεμπούτο της στην έκθεση της Γενεύης του 2011. Παρότι η FCA αποφάσισε να περιορίσει την εταιρία να πουλά το μοναδικό της μοντέλο αποκλειστικά στην αγορά της Ιταλίας, η Ypsilon συνεχίζει να ανανεώνεται.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα η Lancia παρουσίασε μια ελαφρώς ανανεωμένη έκδοση του αστικού μοντέλου, με τις όποιες διαφορές να εντοπίζονται στη επανασχεδιασμένη μάσκα, που φέρει κάθετες γρίλιες, και ένα πιο εμφανές περίβλημα από σατινέ χρώμιο. Αυτή, περιβάλλεται από αναβαθμισμένα φωτιστικά σώματα, τα οποία φέρουν λεπτά LED ημέρας.

Τέλος, η ανανεωμένη Ypsilon υιοθετεί μια “χαμογελαστή” εισαγωγή αέρα χαμηλά στον εμπρός προφυλακτήρα, ενώ η παλέτα των χρωμάτων διαθέτει μια νέα επιλογή, το Elegant Blue, το οποίο θυμίζει το Lancia Blue.

Οι μικρές αλλαγές συνεχίζονται και στην καμπίνα, καθώς πλέον υπάρχει νέο σύστημα ψυχαγωγίας με οθόνη αφής 7 ιντσών, που προσφέρει συμβατότητα με Android Auto και Apple CarPlay. Το μοντέλο διαθέτει πλέον νέο φίλτρο αέρα καμπίνας, που “συλλαμβάνει” πάνω από το 99% των αλλεργιογόνων, ενώ μειώνει τον πολλαπλασιασμό της μούχλας και βακτηρίων κατά 98%.

Κάτω από το καπό υπάρχει το ίδιο σύνολο που η Fiat τοποθετεί στα Panda και 500, και πιο συγκεκριμένα ο 1.000άρης τρικύλινδρος FireFly βενζινοκινητήρας, ο οποίος διαθέτει ήπιο υβριδικό σύστημα. Ο κινητήρας αποδίδει 70 άλογα και 92 Nm ροπής, με τον ηλεκτροκινητήρα 12V BSG (Belt-intergrated Starter Generator) να αντλεί ενέργεια από μια μικρή μπαταρία λιθίου 11 Ah.

Ο κινητήρας προσφέρει μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και μειωμένες εκπομπές ρύπων κατά μέσο όρο 20% (έως και 30% ανάλογα με τις συνθήκες), σε σχέση με τον κινητήρα 1.2 69 ίππων. H κίνηση μεταφέρεται στον εμπρός άξονα αποκλειστικά μέσω ενός νέου εξατάχυτου χειροκίνητου κιβωτίου.

Η τιμή του ανανεωμένου Lancia Ypsilon στην Ιταλία ξεκινά από τα €15.100 και φτάνει τα €16.700 στην έκδοση Gold. Ωστόσο, πέφτει στα €9.500, μετά τον υπολογισμό των οικολογικών κινήτρων της ιταλικής κυβέρνησης και σε συνδυασμό με δάνειο της FCA Bank.