Η αυτοκίνηση αλλάζει ταχύτερα απ’ότι περιμέναμε και τα συστήματα ασφαλείας, σε συνδυασμό με τα υβριδικά, ηλεκτρικά και αυτόνομα αυτοκίνητα θα στείλουν τα χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Δεν θα αργήσει η στιγμή που τα συστήματα αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης θα γίνουν υποχρεωτικά στις περισσότερες χώρες του κόσμου, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να εξοπλίζονται με αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων. Τα συγκεκριμένα συστήματα μπορούν να λειτουργήσουν και με χειροκίνητα κιβώτια, αλλά λόγω της πολυπλοκότητας και του κόστους που απαιτείται, είναι βέβαιο πως οι εταιρίες θα γυρίσουν την πλάτη στα χειροκίνητα κιβώτια.

1

Σήμερα ορισμένα υβριδικά αυτοκίνητα είναι διαθέσιμα τόσο με χειροκίνητο όσο και με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, αλλά για να μπορεί να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εναλλαγή μεταξύ του κινητήρα εσωτερικής καύσης και του ηλεκτροκινητήρα, απαιτείται η χρήση ηλεκτρικού συμπλέκτη που αυξάνει το κόστος.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την πτώση των πωλήσεων αυτοκινήτων με χειροκίνητα κιβώτια, συντελούν στο αναπόφευκτο. Τα χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων σε λίγα χρόνια θα αποτελούν παρελθόν.