Οι εξελίξεις με την ασφαλιστική εταιρεία City Insurance στην Ρουμανία συμπαρασύρουν και το παράρτημά της στην Ελλάδα, την City Insurance ΑΕ, που εκπροσωπείται νομίμως από άλλη εταιρεία – σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας – ενώ εμπλέκεται και τρίτη εταιρεία στην διαχείριση αιτημάτων και απαιτήσεων.

1Τι συνέβη

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της Ανεξάρτητης Αρχής Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της Ρουμανίας (ASF), η City Insurance εμπλέκεται σε σωρεία παραβάσεων, λογιστικών και φορολογικών αδικημάτων ενώ σε απάτη με εικονικούς λογαριασμούς, ανύπαρκτες καταθέσεις και δάνεια εμπλέκονται μέλη της διοίκησης και μέτοχοί της.

Επιπλέον, η έκθεση ελέγχου της ASF αποκαλύπτει ότι ο πλειοψηφικός μέτοχος της ασφαλιστικής εταιρίας, η εταιρεία Vivendi International (ελέγχεται από τον Νταν Οντομπέσκου, αδελφό του πρώην πρωθυπουργού Άντριαν Ναστάζε) “δανείστηκε” από την City Insurance ποσό συνολικού ύψους 75 εκατ. ευρώ μέσα στο 2020. Το ποσό αυτό δεν βρέθηκε στον λογαριασμό της εταιρείας, καθώς ο λογαριασμός αυτός είναι ανύπαρκτος, σύμφωνα με τα έγγραφα που απέστειλε η τράπεζα.

Έτσι, η Ανεξάρτητη Αρχή Χρηματοοικονομικού Ελέγχου αποφάσισε να επιβάλλει καθεστώς ειδικής διαχείρισης, να ανακαλέσει τις εξουσιοδοτήσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου, να ανακοινώσει πρόστιμα συνολικής αξίας 8 εκατομμυρίων λέϊ προς τα μέλη και το εποπτικό συμβούλιο για διάφορες παραβάσεις και στην συνέχεια νέο πρόστιμο ύψους 2,9 εκατομμυρίων λέι για αθέτηση εποπτικών υποχρεώσεων.

Ουσιαστικά, η City Insurance βρίσκεται υπό προσωρινή διοίκηση ενώ η πρώην διοίκηση ελέγχεται πλέον από τις εποπτικές και εισαγγελικές αρχές της χώρας. Σύμφωνα με ενημέρωση της εποπτικής αρχής της Ρουμανίας, το εγγυητικό σχήμα Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), τοποθετήθηκε προσωρινός διαχειριστής στην ασφαλιστική επιχείρηση City Insurance (Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A.).

Αυτές οι εξελίξεις έχουν τεράστιες επιδράσεις στην λειτουργία του ελληνικού παραρτήματος, που λειτουργεί όχι ως ασφαλιστικό ίδρυμα αδειοδοτημένο από την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά με καθεστώς Eλεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ), εκπροσωπούμενη από την εταιρεία N. Μπουργαζάς και Σία E.E.

2Περισσότεροι από 180.000 ασφαλισμένοι στην Ελλάδα

Συνολικά πάνω από 180.000 ασφαλισμένοι οδηγοί αυτοκινήτων στην Ελλάδα μένουν στον αέρα αφού δεν καλύπτονται από κανένα ασφαλιστικό φορέα, ενώ αναρμόδια να επέμβει είναι η Τράπεζα της Ελλάδας, παρά τις καταγγελίες και τις κλήσεις αγανακτισμένων καταναλωτών.

Όμως, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την λειτουργία ασφαλιστικών εταιρειών με το καθεστώς Eλεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ), αναρμόδιο είναι και το Υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ δεν μπορεί να ασκήσει οποιαδήποτε πράξη ή να προβεί σε ενέργειες και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Μόνο οι εποπτικές αρχές της Ρουμανίας και οι εισαγγελικές αρχές στην Ελλάδα, εφόσον προκύψουν επώνυμες καταγγελίες πελατών μπορούν να παρέμβουν στην πρωτοφανή αυτή περίπτωση για τα ελληνικά δεδομένα.

3Καταιγίδα αποκαλύψεων στην Ρουμανία

Σύμφωνα με έκθεση ελέγχου της ASF το έλλειμμα κεφαλαίου της City Insurance, είναι κοντά στα 845 εκατ. λέι (πάνω από 170 εκατ. ευρώ), ενώ σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα φαίνεται ότι η ασφαλιστική εταιρεία City Insurance παρουσίασε καταστάσεις λογαριασμού που δεν επιβεβαιώθηκαν από την εκδότρια τράπεζα στην προσπάθειά της να αποδείξει ότι έχει την απαραίτητη ρευστότητα για να ανταποκριθεί τις κεφαλαιακές της ανάγκες.

Επιπλέον, οι λογιστικές καταστάσεις είναι πλαστογραφημένες ή έχουν εικονικές συναλλαγές καθώς εμφανίζεται να διαθέτει σε μετρητά 125 εκατ. ευρώ, τα οποία όπως αποδείχθηκε πως δεν υπάρχουν σε λογαριασμούς της.

Τέλος, από την Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας προκύπτει ότι η εταιρεία έχει δείκτη ρευστότητας μόνο 0,16 ενώ η νομοθεσία απαιτεί πάνω από 1.

4Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος

Για το συγκεκριμένο θέμα η ΤτΕ εξέδωσε όμως σήμερα επίσημη ανακοίνωση:

Η εποπτική αρχή της Ρουμανίας Financial Supervisory Authority ενημέρωσε ότι στην ασφαλιστική επιχείρηση Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., με έδρα στη Ρουμανία, τοποθετήθηκε ως προσωρινός Διαχειριστής το εγγυητικό σχήμα της χώρας Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), με εντολή διάρκειας 4 μηνών για την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής κατάστασης και τη διασφάλιση της συνετής και χρηστής διαχείρισης της επιχείρησης.

Στην Ελλάδα, η εν λόγω ασφαλιστική επιχείρηση δραστηριοποιείται με καθεστώς Eλεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ), εκπροσωπούμενη από την εταιρεία N. Bourgazas & Associates E.E..

Αναμένονται και οι αντιδράσεις από του υπουργείο Ανάπτυξης καθώς το θέμα είναι σοβαρό και αφορά πάνω από 180.000 ασφαλισμένους οδηγούς και δεκάδες εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων και μεταφορών (φορτηγά, νταλίκες, κ.α.) που είχαν επιλέξει την συγκεκριμένη εταιρεία χωρίς να γνωρίζουν ότι δεν έχει άδεια ασφαλιστικής εταιρείας, παρότι παρέχει ασφαλιστικές υπηρεσίες και ασφαλιστικά συμβόλαια στην ελληνική αγορά.