Η Tesla έχει καταργήσει τον επιλογέα ταχυτήτων στα ανανεωμένα Model S και Model X, με την εταιρία να έχει αναπτύξει προηγμένο λογισμικό που υπόσχεται πως μαντεύει σωστά το προς τα που θέλει να κινηθεί ο οδηγός.

Στα pre facelift μοντέλα, ο επιλογέας ταχυτήτων βρισκόταν στο δεξί μέρος της κολώνας του τιμονιού, με τον οδηγό να επιλέγει μεταξύ του D (drive), του R (reverse), το N (neutral) και το P (park).

Ωστόσο τα ανανεωμένα μοντέλα δεν τον διαθέτουν, με τον Elon Musk να λέει πως ο επιλογέας δεν χρειάζεται χάρη στο σύστημα Auto Shift που έχει αναπτύξει η Tesla. Επιθυμία της εταιρία είναι να μειώσει στο ελάχιστο την ανάγκη επέμβασης του οδηγού, με το λογισμικό Auto Shift να παρακολουθεί διαρκώς τον περιβάλλοντα χώρο του αυτοκινήτου, τα δεδομένα του συστήματος πλοήγησης αλλά και τις προηγούμενες επιλογές του οδηγού.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Musk, τα ανανεωμένα Model S και Model X διαθέτουν αισθητήρες που είναι σε θέση να εντοπίζουν συνεχώς τα εμπόδια που υπάρχουν γύρω από αυτά. Έτσι, αν παραδείγματος χάρη κάποιος έχει παρκάρει το αυτοκίνητό του κάθετα στην αυλή του σπιτιού του, τότε το λογισμικό καταλαβαίνει πως πρέπει να επιλέξει την όπισθεν. Ο Musk είπε πως κάθε φορά που το αυτοκίνητο είναι ακινητοποιημένο ενεργοποιείται το Park, ενώ όταν χρησιμοποιείται το σύστημα πλοήγησης, το λογισμικό αντλεί δεδομένα από αυτό προκειμένου να κάνει πιο σωστές προβλέψεις.

Στη περίπτωση που ο οδηγός θέλει να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που επέλεξε το Auto Shift, τότε μπορεί να επιλέξει μέσω της κεντρικής οθόνης προς τα που θέλει να κινηθεί. Το σύστημα θα ελέγχει τις κινήσεις αυτές του οδηγού (μηχανική μάθηση) και θα τροποποιεί κατάλληλα τις επιλογές του, έτσι ώστε στο μέλλον να κάνει τις σωστές επιλογές.