Στα μέσα του καλοκαιριού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρότασή της ώστε από το 2035 και έπειτα να απαγορευτούν οι πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου.

Η Τσεχία ωστόσο δεν θα υιοθετήσει την πρόταση της Ε.Ε, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Andrej Babis, να δηλώνει πως:

Δεν θα συμφωνήσουμε με την απαγόρευση πώλησης αυτοκινήτων με ορυκτά καύσιμα. Δεν είναι δυνατόν. Δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε εδώ [Τσεχία] αυτά που επινόησαν οι “πράσινοι” φανατικοί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Babis πρόσθεσε πως όταν η Τσεχία αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, από τον Ιούλιο έως και τον Δεκέμβριο του 2022, θα θέσει το θέμα ως βασική της προτεραιότητα, προσθέτοντας πως η χώρα του θα υποστηρίξει την εισαγωγή υποδομών που απαιτούνται για τα ηλεκτρικά οχήματα, αλλά δεν θα επιδοτήσει την παραγωγή τους.

Η Τσεχία με πληθυσμό κάτι περισσότερο από 10,5 εκατ. κατοίκων, έχει το 16ο υψηλότερο ΑΕΠ μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και η αυτοκινητοβιομηχανία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1/3 της τσεχικής οικονομίας και η Skoda του VW Group έχει εκεί δύο εργοστάσια, με τις Hyundai και Toyota να έχουν από ένα.