Πριν λίγη ώρα, ολοκληρώθηκε η δημοπρασία του οίκου Barrett-Jackson στο Houston των Η.Π.Α., και ένα από τα lots ήταν η Porsche 928 του 1979, που πρωταγωνίστησε μαζί με τον Tom Cruise στην ταινία Risky Business. Στην Ελλάδα η ταινία είχε τον τίτλο Οι σκοτεινές μπίζνες ενός πρωτάρη, και προβλήθηκε το καλοκαίρι του 1983.

Το υψηλότερο bid για το εν λόγω αυτοκίνητο άγγιξε το 1,98 εκατομμύρια δολάρια, και πλέον κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ πώλησης για Porsche 928 από οποιοδήποτε έτος παραγωγής της. Σύμφωνα με τον Barrett-Jackson, το συγκεκριμένο αυτοκίνητο δεν είναι αυτό που είδε από κοντά τον πυθμένα της λίμνης Michigan, αλλά ένα από τα τρία αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, το δημοπρατηθέν αυτοκίνητο έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη σκηνή με το κυνήγι, ενώ αποτέλεσε αντικείμενο για το ντοκιμαντέρ με τίτλο The Quest for the RB928 (Risky Business 928), με το ντοκιμαντέρ να εξιστορεί τα πάντα σχετικά με την φημισμένη 928.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εποχής, ο σκηνοθέτης της ταινίας Risky Business, Paul Brickman, επέλεξε την 928 -αντί της 911- επειδή πίστευε ότι η 911 έμοιαζε “πολύ κοσμική”, σε σχέση με το πιο αθλητικό coupe σχήμα της πρώτης. Όταν τελείωσαν τα γυρίσματα της ταινίας, το αυτοκίνητο κατέληξε σε μια ιδιωτική συλλογή και έχει διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση.

Κάτω από το μακρύ καπό, το αυτοκίνητο φορά έναν 4,5-λίτρων V8 κινητήρα, απόδοσης 219 ίππων, που συνδυάζεται με ένα χειροκίνητο κιβώτιο πέντε σχέσεων. Η κίνηση μεταφέρεται στον πίσω άξονα, με τα 0-100 χλμ/ώρα να έρχονται σε 6,6 δευτ., ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 230 χλμ/ώρα, με το αυτοκίνητο να φορά 16άρες ζάντες αλουμινίου.