Σύμφωνα με μια μελέτη του πανεπιστημίου του MIT (Massachusetts Institute of Technology), οι οδηγοί αυτοκινήτων της Tesla είναι λιγότερο προσεκτικοί όταν ενεργοποιούν το σύστημα Autopilot.

Στην έρευνα συμμετείχαν οδηγοί Tesla Model X και Model S στη περιοχή της Βοστώνης που παρακολουθούνταν καθημερινά για περισσότερο από έναν χρόνο μέσω του συστήματος Real-time Intelligent Driving Environment Recording, το οποίο συνέλλεγε τα δεδομένα μέσω τριών καμερών, από το σύστημα CANbus του αυτοκινήτου και από το GPS, παρακολουθώντας την αλληλεπίδραση του οδηγού με το τιμόνι, την θέση και την στάση του οδηγού, όπως και το που κοιτούσε.

1

Έχοντας συλλέξει δεδομένα από 500.000 μίλια (805.000 χλμ) η έρευνα αναφέρει πως τα μοτίβα οπτικής συμπεριφοράς των οδηγών αλλάζουν πριν και μετά την ενεργοποίηση και την απενεργοποίηση του Autopilot.

Συγκεκριμένα, για όσο διάστημα το Autopilot ήταν ενεργοποιημένο, οι οδηγοί κοιτούσαν λιγότερο τον δρόμο και εστίαζαν περισσότερο σε περιοχές που δεν σχετίζονται με την οδήγηση. Σύμφωνα με την μελέτη, οι οδηγοί με ενεργοποιημένο το Autopilot κοιτούσαν πολύ περισσότερο το κινητό τους τηλέφωνο ή την οθόνη του συστήματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Στις σχετικές ειδήσεις, η Telsa προχώρησε σε αλλαγές στο λογισμικό του Autopilot και πλέον τα αυτοκίνητά της επιβραδύνουν και ειδοποιούν τον οδηγό όταν εντοπίζουν ενεργοποιημένα φώτα έκτακτης ανάγκης από οχήματα όπως περιπολικά, ασθενοφόρα, πυροσβεστικά κτλ.